Godišnji izvještaj

Organizacija "Freedom House" sa sjedištem u Vašingtonu objavila je godišnji izvještaj u kojem ocjenjuje da Kosovo i Albanija ostaju djelimično slobodne uprkos napretku u nekoliko oblasti za unapređenje ljudskih prava i sloboda građana, prenosi Glas Amerike.

U izvještaju, Kosovo je ove godine ocjenjeno sa 60 poena od 100 maksimalnih, bez promjena u odnosu na prošlu godinu.

U prošlosti je organizacija "Freedom House" opisivala Kosovo kao zemlju u tranziciji sa hibridnim sistemom upravljanja.

U međuvremenu, u Globalnom indeksu slobode, Albanija je ocjenjena sa 68 poena, što predstavlja napredak za jedan poen u odnosu na prošlogodišnji rejting. Albanija se takođe smatra zemljom u tranziciji sa hibridnim sistemom upravljanja.

Ekspert organizacije "Freedom House" za Balkan Aleksandra Karpi kaže za Glas Amerike da se situacija na Kosovu ne može odvojiti od dinamike razvoja između Kosova i Srbije.

"Kosovo je posljednjih godina ostvarilo napredak, što se ogleda u rezultatima, u pogledu zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda, korisnijim političkim procesima, koji su omogućili građanima da slobodnije učestvuju, i aktivnijim aktivnostima civilnog društva. U svakom slučaju, ove stvari su označile napredak poslednjih godina", izjavila je Karpi.

Prema njenim riječima, 2023. godina je bila teška za Kosovo. Kako je navela "iako postoji zabrinutost za slobodu medija i bezbjednost novinara, napravljen je veliki napredak u poštovanju prava manjina i vjerskih prava".

Što se tiče Albanije, Karpi je istakla proces provjere kao napredak, koji je, prema njenim riječima, "počeo da napreduje prisiljavajući Albaniju da eliminiše korupciju u oblasti pravosuđa".

Prema riječima Karpi, to znači da su sudovi u Albaniji sada u boljoj poziciji da služe građanima i da su efikasniji.

„To znači da se pristup građana pravosudnom sistemu značajno poboljšava u Albaniji i ovaj napredak treba cijeniti“, dodala je ona.

Ekspert Karpi kaže da nedostatak transparentnosti i nefunkcionalna uprava i dalje izazivaju zabrinutost. Ona je navela napredak lokalnih izbora tokom kojih, prema njenim riječima, "nije stvoren ambijent za slobodnije i poštenije izbore".

Izvor: VOA