Rezultati ispod očekivanih

Marigona Shabiu iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) iz Prištine ocjenjuje da odgovornost za zastoj u dijalogu nemaju samo Srbija i Kosova već i Evropska unija kao medijator pregovora.

Shabiu kaže za Kosovo onlajn da su dosadašnji rezultati procesa političkog dijaloga ispod očekivanih, posebno za život običnih ljudi, apostrofirajući srpsku zajednicu na Kosovu.

Odgovornost i uzroke neuspjeha vidi u stranama u dijalogu, ali i u Evropskoj uniji kao medijatoru tog procesa.

“Proces se odvija veoma sporo i bez mnogo pritisaka EU na strane kako bi ih navele na veću posvećenost i zalaganju procesu dijaloga”, ističe Shabiu.

Ona takođe zamjera EU pregovaračima i popustljiv stav kako prema vlastima na Kosovu i u Srbiji.

“To je dovelo ne samo do animoziteta među stranama već je i generalno zaustavilo proces. Veoma je važno da kada se priča o procesu dijaloga ima na umu život običnih ljudi i zajednica, a posebno kako bi se potpuno obezbjedila prava srpskoj zajednici i kroz ustav, ali i kroz svaki drugi mehanizam koji bi osigurao punu inkluziju Srba u kosovsko društvo i institucija”, naglašava Shabiu.

Navodi da je važno da u isto vrijeme Srbija shvati da je došlo do nove realnosti na Kosovu, ali i da Vlada Srbije kao neko ko učestvuje u dijalogu prizna šta se događalo tokom rata na Kosovu, odnosno da prizna zločine i omogući pravdu za žrtve i izvini se.

“S druge strane i Vlada Kosova mora da osigura isto za sve Srbe, civilne žrtve tokom rata”, naglašava Shabiu.

Podsjećajući da je Kosovo prihvatilo Ohridski sporazum iz prošle godine, kao i da je premijer Albin Kurti rekao da prihvata francusko-njemački plan, Shabiu kaže da je taj proces stopiran, ali da bi SAD mogle da odigraju ključnu ulogu kako bi se se potpisano i ispunilo.

“Mislim da će Amerika odigrati najvažniju ulogu i da će Kosovo morati da prihvati sporazum o formiranju Asocijacije srpskih opština. To je samo pitanje vremena i pitanje koja vlada će to učiniti. Ali, nadam se, znam da taj dokument mora da se primjeni. S druge strane, i Srbija mora da ispuni sve korake i tačke tog sporazuma. Mislim da je najvažnija da defakto prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Na taj će način obe stane krenuti u integracione procese koji će doprineti demokratizaciji kako Srbije, tako i Kosova i doprineti poboljšanju ljudskih prava u obe države. To će obezbjediti da imamo bolja društva, a posebno kada je riječ o pravima manjinskih zajednica”, zaključuje Shabiu.

Izvor: Kosovo Online