Na osnovu analiza

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio je da postoji diskriminacija u raspodjeli budžeta opštinama, i da je to primjetno u sredinama gdje je na vlasti opozicija, prenosi Gazeta blic.

„Gradonačelnici ocjenjuju da postoji diskriminacija, na osnovu analiza koje su rađene o budžetu Republike Kosovo za ovu godinu ističu da se resorna ministarstva za neke opštine ponašaju kao majke, dok za neke opštine nemaju takav pristup. A takvo zapažanje se ogleda i u Izvještaju o napretku Evropske komisije za prošlu godinu, gdje piše da gradonačelnici koji dolaze iz opozicije, a da apsolutna većina gradonačelnika dolazi iz opozicije, naglašavaju da u budžetu alokacije koriste neobjektivne kriterijume. Ove godine imamo opštine koje nemaju novih kapitalnih investicija“, rekao je Ibrahimi.

On je naveo da asocijacija traži da se procenat izdvajanja za opštine poveća sa dosadašnjih 22,4 procenta budžeta zato što, kako ističe, većina sredstava ostane centralnim vlastima.

„Mi koristimo svaki cent koji ide opštinama. Iz tog razloga, da ne bismo imali dileme, tražimo uspostavlјanje četvrtog granta, gdje bi sve opštine podjednako imale koristi od ovih investicija. Mi kao Udruženje tražimo da se ovaj procenat od 22,4 još više podigne, a ne da apsolutna većina sredstava ostane na centralnom nivou kada znamo da se život građana razvija na lokalnom nivou“, rekao je on.

Ibrahimi je naglasio da se centralni nivo ne konsultuje o odlukama sa lokalnim nivoom, gdje se zbog toga utiče na opštinski budžet, pri čemu pominje slučaj Zakona o porezu na imovinu.

On je podsjetio da 23 opštine nisu podržale taj zakon.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta blic