Budžetske razlike

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da postoje velike budžetske razlike u opštinama, i da će naredne godine 22 opštine imati manje finansijskih sredstava za kapitalna ulaganja, prenosi RTK.

„Srednje i male opštine su teško oštećene. Opština Dečani imaće preko 650 hiljada eura manje, Vitina pola miliona manje, Uroševac preko 700 hiljada eura manje. Ovaj nalaz je došao i od gradonačelnika opština i takav nalaz se može vidjeti iu Izvještaju Evropske komisije o napretku“, rekao je on.

Ibrahimi je ponovio da već neko vrijeme razmišljaju o uspostavljanju granta koji bi omogućio da se raspodjela sredstava po opštinama vrši po kriterijumima.

„Tražimo da se što prije uspostavi četvrti grant za kapitalne investicije u opštinama u kojima ukupna vrijednost ovih investicija prelazi 100 miliona eura. Prema riječima gradonačelnika opština, centralni nivo koristi političke, etničke ili subjektivne kriterijume u raspodjeli budžeta“, rekao je on.

Iz Instituta GAP smatraju da je za opštine kojima upravlja Samoopredjeljenje izdvojeno više sredstava.

„Ove godine vrijednost novih kapitalnih investicija centralnog nivoa namenjenih konkretnim projektima u opštinama je 21,8 miliona eura. Slično kao i prošle godine, Vlada je i ove godine izdvojila više sredstava opštinama koje vodi Samoopredjeljenje, gde je više od polovine ovog iznosa 59,5 odsto ili 13 miliona eura usmereno na četiri opštine koje vodi ova stranka Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje. Ove opštine čine 14,5 odsto površine na Kosovu i 11,6% stanovništva“, navodi se u izvještaju GAP.

Predsjednik Američke privredne komore Arian Zeka rekao je da su kapitalne investicije ključne za ekonomski razvoj Kosova.

Istog je mišljenja i predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna.

„Kapitalne investicije su infuzija za privredu zemlje“, rekao je Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/RTK1