Premijer

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama dobri, ali da to ne znači da se uvijek i oko svega slažu, piše Koha.

Kurti je naveo da je Vlada dužna da poštuje Uredbu Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje upotreba dinara.

„Nisam izneo stav nijedne druge zemlje, ali kao premijer Kosova sam rekao da su naši odnosi i saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama veoma dobri, sada smo partneri, saveznici. Prijatelji, to ne znači da se apsolutno svaki put slažemo oko svega, ali u ovom aspektu imamo novu Uredbu Centralne Banke Kosova koju Vlada Republike Kosovo, prema Ustavu i zakonu, ima dužnost da podrži, tako da i ja kažem da su naši odnosi veoma dobri i ostajem pri tome“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da će otići u Brisel ako bude pozvan da potpiše sporazum sa Srbijom.

„Ako nas pozovu da potpišemo sporazum, sigurno ću ići. Bio sam konstruktivan i posvećen čak i kada smo pozvani u Brisel i ne može se reći da je runda pregovora bila uspješna. Ovo radim za EU, ali i zato što moramo da imamo normalne odnose sa Srbijom. Što se mene tiče, to bi bilo normalizovano još prošle godine, ali ako to nije urađeno u februaru i martu 2023. može u februaru i martu 2024. godine, zašto ne“, rekao je Kurti.

Istakao je da je sa šefom diplomatije EU Josepom Borrellom razgovarano o dijalogu i značaju potpisivanja sporazuma.

“Ali nije mi rečeno da će biti poziva na sastanak na visokom nivou u Briselu. Ako mi taj poziv dođe, naravno da ćemo ga razmotriti, ali ponavljam da su dosadašnja kršenja i nepoštovanje sporazuma koje je Srbija sklopila, što je kulminiralo pismom premijerke Brnabić“, naglasio je Kurti.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Kurti kaže da se Srbija ne naoružava da bi se branila jer nema od koga.

„Ona to kupuje zbog svog agresivnog Ustava i svojih srpskih projekata. Konkretno, kupuje oružje od Ruske Federacije i od Kine, po mom uvjerenju, želi da dokaže posebno Kremlju da je u kontinuitetu sa Putinovom politikom, tačnije da je agresivna prema Kosovu. Često smo čuli teze da Beograd ima dobre odnose sa Moskvom, da mu je Moskva potrebna u odnosu na Kosovo“, naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, Beograd je veoma agresivan prema Kosovu upravo da bi se dokazao protiv Putina.

„Zato što Putin nikome ne vjeruje i kao spornom diktatoru treba da mu se dokažu oni koje smatra prijateljima, a to radi predsjednik Srbije Vučić, koji se kupovinom oružja i agresivnim izjavama prema Kosovu dokazuje, uz lojalnost predsjedniku Rusije“, istakao je premijer Kosova.

Kurti je dodao da je normalizacija odnosa potrebna, ali ne može biti jednostrana.

„Dakle, ne možemo imati normalizaciju koja je u suprotnosti sa pravom Kosova, da se brani i da bude slobodno. Ali to treba da bude i po evropskim standardima, jer Brisel je mjesto gdje se dogovaramo i pregovaramo, ali istovremeno Brisel definiše i okvire, recimo politički i vrijednosni okvir kontinenta kojem pripadamo“, izjavio je on.

Kurti je istakao da od Albanije očekuje podršku "uvijek veću i bolju nego od bilo koga drugog".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore