Bivši poslanik Demokratske partije Kosova Adem Grabovci ocjenio je da će aktuelna vlada premijera Albina Kurtija ostati upamćena u istoriji kao najneuspješnija vlast, koja je, kako ističe, jednostranim odlukama i potezima Kosovu nanela nepopravljivu štetu na diplomatskom planu.

Grabovci je za Ekonomiju onlajn istakao da je Kurti "prevarant i promašeni premijer" kada se uzmu u obzir rezultati u svim oblastima, ocjenjujući da bi opozicija trebalo da se ujedini kako bi se jednoglasno usprotivila greškama koje pravi vlada.

"Želeo bih da sa najvećom iskrenošću prebrojim uspjehe svake vlade jer je to u interesu moje zemlje, mog naroda, moje porodice unaprijed i moje djece, ali realnost nam, nažalost, govori suprotno. Ja sam to opisao jednom rečenicom: 'u istoriji Kosova ostaće najneuspelija moguća vlada na diplomatskom planu'. Posljedice koje je izazvala vlada su nepopravljive za zemlju ili će nam možda trebati mnogo, mnogo godina da se vratimo tamo gdje smo bili", upozorio je Grabovci.

Ukazao je da brojni projekti kojima se Kurti hvali ili nisu završeni do kraja ili nisu funkcionalni i dostupni za građane, upozoravajući da svojim ponašanjem vlada "guši" budućnost za mlade generacije.

"Nažalost, premijera države predstavlja čovjek koji je propao u svim sferama, prevarant koji je apsolutno ni sa kim ne može da se uporedi. On je više nego iko izmanipulisao osjećanjima građana Kosova, naročito mladima", istakao je on.

Podsjeća da je njegova stranka kao i njeni prethodnici tesno sarađivala i slušala svoje dugogodišnje partnere, dok, sada, kako kaže, odnos Kosova i SAD, kao i ostalih saveznika, je u potpunosti degradiran.

"Nisam nikad oklijevao da tražim savjet od SAD kako bismo mogli da iskoristimo demokratsko iskustvo SAD i uvijek smo išli naprijed. Naš učinak je danas degradiran i mi smo na nultoj tački, nismo nigdje, povreda ovih odnosa za skupo će nas koštati", navodi.

Grabovci smatra da opozicija generalno ne igra svoju ulogu i ne koristi mogućnost da digne glas protiv odluka vlade.

"Greške koje ova vlast pravi su bezbrojne, pa je na opoziciji da udari tamo gdje treba i da svim demokratskim sredstvima podigne svijest građana zemlje", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online