Operacionalizacija

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je operacionalizacija Instituta za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu "obaveza koja se ispunjava".

Kurti je na Facebooku podjelio snimak sa događaja prijema prvih dokumenata. On je zahvalio porodicama nestalih na posvećenosti dokumentovanju zločina.

„Juče, na 16. godišnjicu nezavisnosti, bili smo u Institutu za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, sa izvršnim direktorom Ademom Hetemijem i sa predsjednikom Koordinacionog savjeta udruženja porodica nestalih na Kosovu  Ahmetom Grajqevcijem, povodom ceremonije prijema prvih dokumenata ovom Institutu. Zahvaljujem udruženjima kao i članovima porodica nestalih na dugogodišnjem zalaganju za dokumentovanje zločina prisilnih nestanaka”, dodao je on.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falbini2017%2Fvideos%2F765266078835535%2F%3Fref%3Dembed_video&show_text=0&width=380" width="380" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Vlada Kosova je 16. septembra usvojila Nacrt zakona o Institutu za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, a nakon toga ga je usvojila Skupština Kosova.

Nacrt zakona predviđa osnivanje Instituta radi istraživanja i dokumentovanja zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, od 1. januara 1998. do 20. juna 1999. godine.

Izvor: Kosovo Online