Vlada nema sluha

Predsjednik Saveza sindikata zdravstva Xhemajl Selmani upozorava da je već godinama unazad primetan odliv radne snage sa Kosova iz zdravstvenog sektora, a da je vizna liberalizacija taj trend još više olakšala.

„Medicinski radnici već godinama odlaze sa Kosova i tu imamo deficit kada je u pitanju medicinska radna snaga. Mislim da vlada treba da se pozabavi tim problemom“, rekao je Selmani za Kosovo onlajn.

Protekle nedjelje ispred Kliničko-bolničkog centra u Prištini održan je protest medicinskih radnika.

Zatražena je isplata tržišnih dodataka i dodataka za zdravstvene radnike u javnom sistemu zdravstva i uključivanje u Zakon o platama, plaćanje rada vikendom i za vrijeme praznika, plaćanje rizika i isplata prekovremenih sati.

Selmani tvrdi da je ključ odlaska radnika iz zdravstvenog sektora upravo u malim platama i neriješenim radnim problemima.

„Plate su nedovoljne da se poveže mjesec sa mjesecom. Zbog toga smo i protestvovali. Naši zahtjevi su da se povećaju plate za sve zdravstvene radnike, počevši od ljekara, medicinskih sestara, do čistača i tehničkog osoblja“, rekao je Selmani.

Prema podacima Ljekarske komore samo tokom prvog mjeseca ove godine, 20 ljekara je zatražilo neophodnu dokumentaciju kako bi nastavila da radi u nekoj od zapadnih zemalja.

Selmani kaže da je problem odliva radnika u svim kategorijama zaposlenih u zdravstvu, a da njegove kolege najviše odlaze u Njemačku, Švicarsku, Francusku i Švedsku.

“Vlada nema sluha za probleme medicinskih radnika. Pasivizirala je sindikalnu organizaciju”, zaključuje Selmani.

Izvor: Kosovo Online