Ljekaru specijalisti 2.000 eura

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia kazao je da je reformski proces u zdravstvu, koji je kompleksan sektor, veoma važan i nepovratan, ukazujući da je malo ljekara specijalista koji imaju platu ispod 2.000 eura, piše Front onlajn.

Vitia je naveo i da tokom proteklih godina delimične intervencije nisu bile produktivne i nisu dale pravi efekat.

"Zbog toga, mi smo odlučni da postavimo standarde za nepovratnu reformu zasnovanu na analizi i dokazima, tako da ovaj proces bude nepovratan", izjavio je Vitia.

Govoreći o migraciji ljekara, Vitia je rekao da je to trend, ne samo u regionu, već i u Evropi.

"Zakonom o platama najviše su profitirali zdravstveni radnici, ljekar specijalista, ne samo na osnovu osnovne plate, već sa dodacima i starateljstvom, posebno u sekundarnim i tercijarnim ustanovama, ima platu 2.000 eura", izjavio je Vitia.

Kaže da je to jedna od glavnih inicijativa koja će sprečiti migraciju ljekara.

Vitia je govorio o izgradnji zdravstvenog sistema u nekoliko dimenzija, od kojih je prva obavezno zdravstveno osiguranje za sve građane, kojem prethodi zdravstveni informacioni sistem, kao i preventivne javno zdravstvene mjere.

Najavio je da će u prvoj polovini 2024. godine biti uveden zdravstveni informacioni sistem, a da će Zakon o maksimalnoj cijeni lijekova, koji će stupiti na snagu naredne godine, direktno uticati na džepove građana.

Izvor: Kosovo online/Front online