Uručeni prvi dokumenti

Premijer Albin Kurti izjavio je da se nije odustalo od tužbe za genocid protiv Srbije i da na tome radi niz stručnjaka koje je angažovala vlada.

Kurti je izjavio da najveću štetu miru i pomirenju u regionu Balkana čine oni koji negiraju genocid.

„Naši stručnjaci, cijela Vlada i posebno Ministarstvo pravde rade na svemu na šta smo se obavezali. Na Kosovu se desio genocid u proljeće 1999. Ovaj genocid se niti zaboravlјa, niti oprašta, niti se iskuplјuje. Dakle, pravda je važna za naredbodavce, za izvršioca da bi imali rehabilitaciju za žrtve i istovremeno je važno da se genocid ne poriče”, izjavio je Kurti nakon ceremonije uručenja prvih dokumenata novoformiranom Institutu za dokumentovanje ratnih zločina na Kosovu.

On je rekao da je strategija za tranzicionu pravdu u fazi finalizacije i da će uskoro doći na usvajanje na sjednici Vlade Kosova.

Premijer Kurti se zahvalio predsedavajućem Koordinacionog savjeta Udruženja porodica nestalih Kosova, Ahmetu Grajqevcu, kao i izvršnom direktoru Avdi Hetemiju koji su na predali prva dokumenta Institutu.

Kurti je rekao da je narod Kosova bio posvećen i požrtvovan za slobodu i nezavisnost, posebno devedesetih godina.

"Posvećeni smo da učinimo sve što možemo kako bismo odgovorili na sve što se desilo tokom posljednjeg rata u našoj zemlji", izjavio je Kurti, dodavši da je "funkcionisanje ovog instituta obaveza koju ispunjavamo prema našem sjećanju kao narodu i na naš zahtjev za pravdom".

Izvor: Reporteri/RTK