Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca ocjenio je da ne očekuje da bi Zapad mogao da uvede nove mjere zbog odluke o ukidanju dinara.

Konjufca je rekao da prijatelјske zemlјe uvijek savjetuju i guraju Kosovo da se ponaša kako one misle, ali prema njegovim riječima, Kosovo je to koje samostalno odlučuje i „nikada ne donosi odluke jednostrano kako se tvrdi", prenosi Teve 1.

„Dinarsko pitanje je odavno poznato, Pokret Samoopredjeljenja čeka tri godine da donese ovu odluku. Međunarodna zajednica danima zna da će takva odluka biti doneta pod vladom Pokreta Samoopredjeljenja, jer kada su druge formacije bile na vlasti, nije primjenjivan zakon. Dinar je nelegalan na Kosovu od kada je euro stupio na snagu”, rekao je Konjufca.

On tvrdi da se ova mjera neće negativno odraziti na život Srba, niti da će Kosovo zbog toga biti kažnjeno.

„Uvjeravamo ih da se to neće negativno odraziti na živote Srba. Problem je u 'keš' novcu koji Srbima dolazi u vrećama. Neki lјudi onda povezuju srpsko stanovništvo sa ovim, ucjenama, kontrolom, to je problem, a nije problem da će Srbi ostati bez penzija i plata. Ne vjerujem da će biti novih mjera“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Teve1