Bez rada ni minuta

Deset srpskih poslanika koji su u Skupštini Kosova sa Srpske liste, učestvuju na sjednicama samo da bi nastavili svoj mandat. Samo za plate, ovi poslanici su za šest mjeseci državni budžet koštali preko 100 hiljada eura.

Međutim, u izjavi medijima, predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca, poslije akcije Srpske liste, Skupština sačiniće etički kodeks.

U Skupštini Kosova je deset poslanika srpske zajednice. Njih 9 su poslanici Srpske liste, dok je deseti iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

I na posljednjoj sjednici su išli u Skupštinu. Potpisali su i otišli. Oni to rade već nekoliko mjeseci, samo da ne bi izgubili mandate.

Bez rada ni minuta, za šest mjeseci budžet Republike Kosovo, njihovo prisustvo koštalo je preko 100 hiljada eura.

Mjesečna plata poslanika prošle godine iznosila je 1722 eura, a od januara ove godine sa povećanjem koeficijenta plate sa 105 na 110, poslanik prima bruto zaradu od 1804 eura mjesečno.

Za ponašanje poslanika ovog parlamenta, Skupština Kosova sačinjava Etički kodeks.

Predsjednik Skupštine Kosova rekao je da je ovakvo ponašanje Srpske liste neodgovornost koju kontinuirano pokazuju kao ponašanje u Skupštini Republike Kosovo.

„Da bismo ih držali odgovornim, gradimo etički kodeks jer je Pravilnik Skupštine zaista zasnovan na Ustavu i Ustav je dosta liberalan što se poslanika tiče i ne možete poslaniku da oduzmete mandat. Međutim, etički kodeks koji sastavljamo je zato što je Skupština Kosova bila jedan od retkih parlamenata u Evropi koji nema etički kodeks. U etičkom kodeksu su predviđene neke oštrije mjere prema svim poslanicima koji ne obavljaju odgovorno svoj mandat po izboru naroda”, rekao je Konjufca, prenosi RTKlive.

Iz Demokratskog instituta Kosova smatraju da odsustvo srpskih poslanika na plenarnim sjednicama dovodi do toga da skupština gubi odgovarajući legitimitet.

„To je veoma problematično jer čak i u zakonodavnom procesu njihovo neučešće stvara nepremostive prepreke. Donošenje nacrta zakona ili zakonodavnih inicijativa koje takođe zahtjevaju odobrenje većine od strane zajednica postaje nemoguće u okolnostima njihovog odsustva“, rekao je Arber Thaçi, istraživač u KDI.

U ovom slučaju pred Skupštinom se postavljaju dva pitanja: Kako treba tretirati mandat poslanika, da li koncept punog učešća koji propis opisuje i da li je ispunjen u slučajevima kada poslanici bojkotuju i učestvuju u tom minimalnom broju samo da zadrži mandat.

„Po mom mišljenju, ovakav pristup ne zadovoljava puno učešće koje zahtjeva propis, pa se organi skupštine, posebno oni koji se bave ocjenom zakonitosti postupaka, suočavaju sa ovim pitanjem i najadekvatnijim odgovorom koji treba da daju. praksa je da poslanici Srpske liste ne ispunjavaju uslove propisane i Ustavom i propisima. Stoga, možda u narednim periodima nećemo naići na bojkote, a podjednako bi takvo tumačenje uredbe i situacije podstaklo učešće ovih poslanika u budućnosti“, rekao je Arber Thaçi, istraživač u KDI.

Tokom protekle godine, poslanici srpske zajednice viđeni su samo dva puta na plenarnim sjednicama.