Poslanica PDK

Poslanica PDK i bivša ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vlora Çitaku ocjenila je da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila štetna za Kosovo i rezultat avanturističkog pristupa premijera Albina Kurtija.

Ona je u intervjuu za Nacionale navela da je to bio prvi put da su saveznici kritikovali Kosovo, a da je događaj iz Banjske izjednačen sa ukidanjem dinara.

Çitaku, koja je više puta predstavlјala Kosovo u Savjetu bezbjednosti, rekla je da je na ovom forumu važno šta kažu SAD, Velika Britanija i Francuska.

„Duboko sam zabrinuta, jer je sinoć na tom forumu teroristički napad u Banjskoj izjednačen sa dinarom. Ovo bi trebalo da se tiče svih“, rekla je Çitaku.

Ona je za sjednicu SB UN i sve što se na njoj događalo okrivila premijera Albina Kurtija.

„Ovo je rezultat avanturističkog pristupa premijera i nedostatka koordinacije za pitanja koja imaju neku vrstu etničkog osjećanja sa potencijalom da budu zloupotreblјena od strane protivnika nezavisnosti Kosova“, naglasila je Çitaku.

Ona je rekla da glavni organ UN nije mjesto na kome je Kosovo ravnopravno sa Srbijom.

“Savjet bezbjednosti je zemlјa u kojoj Kosovo nije ravnopravno sa Srbijom i to treba da vam bude jasno. U Savjetu ne učestvuju samo naši saveznici, tu su i najveći protivnici naše Republike“, naglasila je Çitaku.

Komentarišući nastup premijera Albina Kurtija, ona je ocjenila da šef vlade nije rekao ništa novo.

„Predsjednik Vlade u Savjetu bezbjednosti nije rekao ništa što ranije nisu rekli drugi predstavnici. Dužnost premijera je da predstavlјa perspektivu Kosova“, rekla je Çitaku i dodala da se to odrazilo i na komentare saveznika.

“Ono što smo vidjeli na kraju sjednice je izgleda da se premijer osvrnuo na diskusiju naših saveznika, na udarce koji su zadati Kosovu, i ja to prihvatam sa bolom. Jer ja ovdje mogu da se borim protiv premijera, ali on predstavlјa Kosovo u Savjetu bezbjednosti. I bio je uznemirujući prizor kakav se nikada ranije nije desio da je Kosovo dobilo jednak udarac Srbije u Savjetu bezbjednosti kao i od naših saveznika“, izjavila je ona.

Rekla je da Kosovo treba što manje pominjati u Savjetu bezbjednosti.

„Moramo biti jasni da što se manje govori o Kosovu u Savjetu bezbjednosti u ovom kontekstu, to je bolјe za Kosovo. Zamolila bih institucije, a ovdje govorim kao građanin Republike Kosovo, da bliže sarađuju sa našim saveznicima. Jer juče Kosovo nije reklo ništa što ranije nije rečeno. Ali po prvi put sam sa dubokom zabrinutošću pratila izjave naših saveznika“, rekao je Çitaku.

Bivša ministarka spoljnih poslova kaže da je u prethodnom period Kosovo sa saveznicima uložilo ogromne napore da se smanji učestalost izvještavanja o Kosovu pred SB UN zato što je to mjesto na kome se raspravlja o krizama i sukobima.

„Vjerujem da je najveća pobjeda koju smo požnjeli u našem vremenu u Savjetu bezbjednosti upravo ovo, smanjenje učestalosti izvještavanja. Više se govorilo o Kosovu i Srbiji u Savjetu bezbednosti nego o sukobima na Bliskom istoku ili Ukrajini. Umjesto da institucije Kosova nastave tu tradiciju i koordiniraju sa saveznicima, vidjeli smo pokušaje institucija da koriste Savjet bezbjednosti kao platformu isklјučivo za internu publiku“, zaključila je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale