Politički analitičar

Politički analitičar Melazim Koci kaže da međunarodna zajednica ima dva različita zahtjeva po pitanju uredbe Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje srpski dinar u platnom prometu na Kosovu i pojašnjava da Brisel traži da se to pitanje uključi u dijalog, a da SAD traži da se primjena uredbe odloži na neko vrijeme, prenosi RTK.

"Ako pažljivo pročitate zahtjeve Brisela i Vašingtona, oni nisu identični. Brisel traži da se ovo pitanje unese u dijalog, što je potpuno neprihvatljivo. Ovo bi predstavljalo veoma opasan presedan. Ako bi se ovo prihvatilo, otvorio bi se put da se svako sporno pitanje na Kosovu iznese u Briselu i da se na Kosovu legalizuje dvojni suverenitet Srbije i Kosova. O ovom pitanju ne treba raspravljati u Briselu", naveo je Koci.

Smatra razumnim zahtjev visokog američkog zvaničnika Jamesa O'Briana i ambasadora Hoveniera da se primjena nove uredbe CBK odloži za neko vrijeme, dok se ne izvrše neophodne koordinacije kako to ne bi imalo posljedice u primjeni.

"Mislim da je američki zahtjev razuman. Zahtjev Vašingtona se mora razmotriti iz vrlo jednostavnog razloga. Ne isključujem mogućnost da će Srbija od 1. februara, ako ta odluka stupi na snagu, inscenirati humanitarnu krizu kako bi internacionalizovala sjever i stvorila povod za bilo kakvu drugu intervenciju", rekao je on.

Prema Kocijevim riječima, razumno odlaganje ne bi naškodilo Kosovu, ali otvaranje tog pitanja u Briselu mora da se odbije.

Izvor: Kosovo online/RTK