UBJEDLJIV TRIJUMF

Sjajni srbijanski centar Nikola Jokić je treći put postao najkorisniji igrač (MVP) NBA lige!

Centar Denver Nuggetsa je do trofeja došao na uvjerljiv način. Dobio je čak 79 od mogućih 99 glasova za prvo mjesto, 18 za drugo i još dva za treće, te je s 926 bodova uvjerljivo slavio ispred Shaija Gilgeousa-Alexandera iz Oklahoma City Thundera koji je ukupno imao 640, te Luke Dončića iz Dallas Mavericksa koji je imao 566 bodova.

Jokić je tokom ligaškog dijela sezone postizao 26,4 poena uz 12,4 skoka i 9 asistencija i sasvim zasluženo je ponio najveću individualnu nagradu u NBA ligi.

Ipak, on je istakao kako ne bi dobio tri MVP nagrade u četiri godine da nema sjajne saigrače u Denveru.

"Da budem iskren, svidjelo mi se prošle godine da ne dobijem MVP titulu i da osvojim prsten, to je mnogo bolje. Šta da kažem, imam povjerenje u svoje saigrače, a saigrači vjeruju u mene. To je samo cijeli kolektivni napor koji me je stavio ispred svjetla reflektora. Ja sam samo taj tip koji je ispred, ali iza mene je mnogo ljudi, igrača, trenera, razvojnih trenera, medicinskog osoblja, porodice, mnogo njih koje vi ne vidite, a ja sam samo jedan od njih", rekao je Jokić.

Jokić se trećim MVP priznanjem priključio legendama NBA lige, te je u društvu sa Larryjem Birdom, Magicom Johnsonom i Mosesom Maloneom.

Više od tri MVP trofeja imaju još samo Kareem Abdul-Jabbar (6),

Michael Jordan (5), Bill Russell (5), Wilt Chamberlain (4) i LeBron James (4).

"Kada sam pobijedio prvi put, mislio sam: 'Uredu, ovo je kul, ovo je lijepo'. Kada sam pobijedio drugi put, lista je bila mnogo kraća, a sada je lista nekako kratka, kratka. Tako da sam sretan što sam dio te grupe momaka. Mislim da ću biti ponosniji na sebe poslije karijere nego što sam sada", rekao je Jokić nakon osvajanja MVP nagrade.