Nova runda dijaloga

Uoči nove runde dijaloga u Briselu po pitanju dinara, vlast i opozicija na Kosovu imaju različite stavove: dok vlada tvrdi da je konstruktivna strana i da Srbija odbija dogovor, opozicija ih krivi što je dinar postao tema dijaloga, prenosi Gazeta blic.

Vladajuća partija na Kosovu, Pokret Samoopredjeljenje, krivi Srbiju za situaciju koja je nastala sa dinarom.

Poslanik Adnan Rrustemi kaže da je Kosovo konstruktivno i jasno u stavu da je jedina valuta na tržištu euro.

„Stav kosovskih institucija je jasan da smo mi konstruktivni u ovom procesu, ali nema rasprave i dijaloga o regulativi CBK, niti o pitanju dinara, razgovara se o modalitetima da se omogući finansiranje, ali srpska strana nije ni zainteresovana ni konstruktivna i čak odbija Lajčakov prijedlog. Uredba CBK će nastaviti da se primjenjuje. Na Kosovu se ne može koristiti više valuta, može se jednostavno razgovarati o tome kako će se ta sredstva rasporediti za ove kategorije. Za rješenje je potreban dogovor obe strane, Kosovo je jasno iznelo svoj stav, dalo je opcije i EU je podelila svoju pozitivnu ocenu, ali Srbija odbija, nije zainteresovana za normalizaciju odnosa. Nadam se da će na sljedećem sastanku biti dogovora, ali ne mogu da garantujem“, rekao je Rrustemi.

U međuvremenu, opozicione stranke kritikuju vlast što je pitanje dinara učinila temom dijaloga. Poslanik Demokratske partije Kosova, Rashit Qalaj, ne očekuje brzo rješenje po ovom pitanju.

„Smatram da je pitanje slanja dinara u Brisel pogrešno, postalo je tema koja se neće rješavati u skorije vrijeme, biće razgovora i to će biti usko povezano sa pitanjem Asocijacije“, rekao je on.

Skepticizam oko postizanja rješenja za dinar na sljedećem sastanku glavnih pregovarača izrazio je i poslanik LDK Driton Selmanaj.

„Ne očekujem ništa od ove vlade, od ove vlade u dijalogu vidim samo štetu kada je u pitanju dinar, što je nepotrebno kao tema razgovora, to potpuno unutrašnje pitanje. Nisam očekivao niti očekujem rješenje, šteta koja je naneta Kosovu je velika”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic