Neophodan napredak u ispunjenju zahtjeva EU

Predsjedništvo Belgije, koje je zaduženo za unapređenje rada Evropskog savjeta, saopštilo je da je EU spremna za ukidanje kaznenih mjera protiv Kosova, ali da je neophodan dalji napredak u ispunjenju zahtjeva EU, prenosi Gazeta Express.

„U skladu sa zaključcima Savjeta o proširenju od 12. decembra 2023. godine, EU je spremna da ukine mjere protiv Kosova u slučaju daljeg napretka u ispunjavanju zahtjeva EU. Savjet EU će se vratiti na to pitanje na osnovu izvještaja visokog predstavnika za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku o ispunjavanju ovih zahtjeva od strane Kosova”, rekao je portparol belgijskog predsjedništva David Jordens.

On je dodao da se njegova zemlja zalaže za uravnotežen pristup između Kosova i Srbije, kao i za ukidanje ovih mjera.

„Belgija traži izbalansiran pristup prema Kosovu i Srbiji, uključujući i kada su u pitanju mjere EU. U ovoj perspektivi, Belgija se zalaže za ukidanje mjera EU protiv Kosova kada se preduzmu odgovarajuće mjere za ispunjavanje zahtjeva EU“.

O mjerama je juče govorio i portparol EU Peter Stano, koji je rekao da je izvještaj visokog predstavnika Jossepa Borrella blizu finalizacije.

„Mogu da potvrdim bez javne rasprave o kontinuitetu procesa u Savjetu, da je izvještaj blizu finalizacije i da će na kraju biti dostavljen Evropskom savjetu“, rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express