Tako će biti i u regionu

Politikolog Dritero Arifi ocjenio je da nakon izbora u Sjevernoj Makedoniji, albanska zajednica više neće biti ključan faktor i u fokusu pažnje već će se ta država fokusirati na pitanje bugarske manjine kao uslov za članstvo u EU, prenosi Teve1.

„Sjeverna Makedonija je poslužila politici, to se trenutno ne primjećuje na površini. Ovo je prosrpska politika da se region drži pod pritiskom. Albanski faktor će biti gubitnik ne samo u Sjevernoj Makedoniji, već i u cijelom regionu, mi se smanjujemo u pogledima na svijet“, rekao je Arifi.

Komentarišući izborne rezultate on je dodao da će albanska zajednica u ovoj zemlji neće imati značaj kakav je promovisan tokom predizborne kampanje.

„Ne vjerujem da će se značaj Albanaca biti onakav kako su očekivali, barem kako su promovisali u predizbornoj kampanji. Najveći fokus će biti na bugarskom elementu jer je to i uslov Sjeverne Makedonije da bude integrisana u EU. Mislim da će se tu voditi najveća borba, pa će biti i promjene za bugarsku zajednicu. Ukoliko bude tako, Albanci će biti sekundarna ili tercijarna tema od vrlo malog značaja. Međunarodni pritisak će biti približavanje Sjeverne Makedonije EU”, izjavio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/teve1