Građani najviše gube

Bivše kosovske diplomate ocjenjuju da će, u slučaju da Kosovo ne bude primljeno u Savjet Evrope 17. maja, to naneti veliku štetu, koju će prevashodno trpeti građani. Dodaju da je pozitivan ishod za Kosovo trenutno malo vjerovatan budući da ova tačka neće biti na dnevnom redu Komiteta ministara, piše Teve1.

Bivši ambasador Blerim Qanaj naglašava da će, ukoliko Kosovo sada ne uđe u Savjet Evrope, to imati velike posljedice.

"Ako to sada ne bude na dnevnom redu, trebalo bi da se sačeka do sljedećeg sastanka. Međutim, čekamo da vidimo šta će biti, jer je politički zamah uvijek bitan za takva pitanja. Trenutno je bio dobar zamah, a ako izgubimo ovaj trenutak i uzmemo u obzir izbore za Evropski parlament, sve može da se promjeni", rekao je bivši ambasador Blerim Qanaj.

Ipak, dodaje da je negativan ishod, ma kako težak, po svoj prilici - neizbežan, budući da će ZSO morati da se formira ako Kosovo hoće u SE.

"Formiranje Asocijacije je obećano u Briselu, ali i aneksom u Ohridu. Sada je pitanje kada će to početi da se sprovodi. Pa ako to ne uradite sada, svaki premijer koji eventualno pobjedi na izborima biće primoran da to uradi kasnije, može se desiti da Kurti to sada neće uraditi zbog izbora, ali ako pobjedi na izborima, on će to obavezno uraditi poslije izbora", smatra Qanaj.

Čak i bivši ambasador Albert Prenkaj ocjenjuje da će zbog promašene prilike za članstvo Kosova u Savjetu Evrope posljedice snositi građani.

"Građani Kosova su i dalje onemogućeni da ostvare svoja ljudska prava koja su im možda prekršile institucije Kosova. Štaviše, država Kosovo je takođe presedan kada je u pitanju članstvo u međunarodnim organizacijama“, kaže on.

Izvor: Kosovo Online/Teve1