Diplomatski neuspjeh

Analitičarka i nekadašnja ambasadorka Kosova u Italiji Alma Lama rekla je da je Kosovo podbacilo u spoljnoj politici te da nije uspelo da održi odnose sa prijateljskim zemljama, prenosi RTV 21.

"Kosovo u spoljnoj politici ne samo da je podbacilo i ne razume kako države rade u odnosu na svoje interese, već nije uspjelo da održi one odnose sa onim prijateljskim državama koje su bile spremne. Aktuelna vlada, ne samo da ih ne podržava, već ih antagonizuje i zato smo u takvoj situaciji da se sa njima stalno sukobljavamo, da gubimo povjerenje i pravimo neku vrstu usluge indirektno Srbiji", rekla je Lama.

Komentarišući temu Zajednice srpskih opština, Lama kaže da je Kurti rekavši "ne" Zajednici još jednom pokazao da Kosovo ne vodi ozbiljnu politiku.

"Loše je okriviti prijateljske zemlje što je on danas uradio i to će sigurno biti u kontekstu politike viktimizacije kao što je to činio i svaki drugi put kada ne preuzima nikakvu odgovornost za svoje postupke i uvijek prebacuje krivicu na nekoga iz međunarodne zajednice", kazala je.

U tom smislu navela je da je Kurti i ranije prebacivao krivicu na primjer na specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i druge zvaničnike.

"To znači neozbiljnu politiku, diplomatski neuspjeh. To je slučaj za pravo proučavanje, a sa druge strane, licemerje", rekla je Lama.

Izvor: Kosovo online/RTV 21