ZSO uslov za članstvo u SE

Politički analitičar Albinot Maloku ocjenio je tvrdnju premijera Albina Kurtija da neće prihvatiti formiranje ZSO kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope, kao politički diskurs kome ne treba vjerovati, i poručio vladi da se ostavi lažnog patriotizma, prenosi Teve1.

„Postojalo je objašnjenje da Komitet ministara ima diskrecionu moć odlučivanja što mu je dalo i političku boju. I ovu priliku koriste dve zemlje sa posebnim ovlašćenjima u okviru Savjeta Evrope da izvrše pritisak na kosovsku stranu. Da poštujemo njihovo ‘da’ i da ne manipulišemo i obmanjujemo. Radna verzija statuta postoji. Ova grupa mora da napusti lažni patriotizam, dokument postoji, postoji i međunarodni pritisak“, rekao je Maloku.

On je kazao da ne treba vjerovati izjavama Kurtija zato što je Kosovo prihvatilo ZSO stavljajući potpis na francusko-njemački plan.

„Ne mogu da vjerujem u politički ili bukvalni diskurs da to više ne radimo. Da ne govorimo o onima koji su još direktniji pratioci djelovanja kosovskih političara, poput SAD sa posebnim akcentom, ali i EU. Ono što želim da kažem je da je Republika Kosovo rekla ‘da’ francusko-njemačkom planu koji je proizveo pomirenje koje se dogodilo u Briselu i Ohridu“, istakao je Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Teve1