Iznenađen što je iznenađen

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde kazao je u intervjuu za Kallxo da nije očekivao da će premijer Albin Kurti biti iznenađen stavom Njemačke ili Francuske da Kosovo treba da pošalje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu dodajući da mu je to predočeno u razgovorima sa francuskim, ali i sa njemačkim zvaničnicima.

Rohde je istakao da je za te dvije zemlje preduslov Kosovu za članstvo u Savjetu Evrope slanje nacrta statuta Zajednice Ustavnom sudu.

"Čak sam i ja iznenađen što je on bio iznenađen. Zato što je premijer Kurti razgovarao sa francuskim predsjednikom Macronom, razgovarao je sa kancelarom Scholzom, sastao se sa njemačkim ministrom spoljnih poslova prije deset dana u Berlinu i imali smo istu poruku za njega: Uradite nešto u vezi Zajednice i to će pomoći da se obezbjedi većina", rekao je Rohde.

Dodao je da je slanje nacrta statuta Ustavnom sudu jedini način i izrazio nadu da će se Kurti predomisliti prije sastanka Komiteta ministara koji će se održati 16. ili 17. maja.

Kako kaže, što se tiče glasanja bolje je da ne bude na dnevnom redu jer bi neuspjelo glasanje bilo katastrofa.

"Kosovo ima jedinstvenu šansu da se uskoro pridruži. A ono što bismo voljeli je da Kosovo donese pravu odluku, pa bih više voleo da sada nemamo glasanje u slučaju da Kosovo ne preduzme očekivani korak", dodao je Rohde.

Prema njegovim riječima, slanje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu je veoma važno za obezbjeđivanje 31 glasa ministara spoljnih poslova, odnosno dvije trećine glasova koje su neophodne.

Kurti je juče rekao da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom kao uslov za ulazak u Savjet Evrope.

"O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu", rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, taj zahtjev nije principijelan, već apsurdan.

Naveo je i da evropski nacrt statuta nije zvaničan jer ga Srbija nije prihvatila 26. oktobra prošle godine i kao takav ne može biti poslan Ustavnom sudu.

Ambasada Njemačke je za Kallxo istakla da je na premijeru Kurtiju i njegovoj vladi da drugim sredstvima, odnosno preduzimanjem drugih konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, ubjede potreban broj država za podršku za članstvo.