Bivši poslanik VV-a

Ambasadori zemalja Kvinte i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu sastali su se sa premijerom Albinom Kurtijem sa ciljem da razgovaraju o novoj uredbi Centralne banke Kosova za zabranu srpskog dinara na teritoriji Kosova.

Bivši poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Afrim Kasolli se na svom Facebook profilu osvrnuo na posljednja dešavanja u zemlji.

"Ambasadori zemalja Kvinte i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu sastali su se sa premijerom Albinom Kurtijem sa ciljem da razgovaraju o novoj uredbi Centralne banke Kosova za zabranu srpskog dinara na teritoriji Kosova.

Rečeno je da su tražili preispitivanje ove odluke, a premijer Kurti po svoj prilici neće praviti ustupke i kompromise po tom pitanju.

Jer poslije velikog ustupka koji je napravio prihvatanjem Osnovnog sporazuma iz Brisela i onog Ohridskog gdje je pristao da normalizuje odnose sa Srbijom bez priznanja, Kurtiju su potrebne male pobjede da sakrije veliki gubitak.

Takođe, zbog ovog otpora neće biti uklonjene sankcije Kosovu i neće biti ostvaren glavni strateški cilj, međunarodno sankcionisanje Srbije, ni poslije terorističkog napada 24. septembra.

Veliki su pritisci na Vladu, jer su takođe zadovoljeni rezultatom dijaloga, jer je nekoliko država Unije postiglo ono što su tražili od Kosova, sporazum sa Srbijom bez primoravanja ove druge da prizna prvu", piše u objavi Kasolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online