Krediti banaka građanima Kosova su već u porastu. Većina je 2023. godinu završila dugovima prema bankama. Posljednji podaci pokazuju da su Kosovari u decembru već podigli 193 miliona eura kredita, tako da je ukupna vrijednost kredita 4,91 milijardu evra.

Čini se da su građani Kosova već "pribijeni" uza zid.

Njihova finansijska situacija se iz dana u dan već pogoršava.

Kosovari, koji su pod vladom Albina Kurtija, ispada da su "siromašni i pokradeni", piše Demokracia.com.

Zvanična statistika pokazuje da su građani Kosova jedini spas pronašli u kreditima.

U decembru mjesecu prošle godine, Kosovari su podigli kredite od skoro 200 miliona eura.

“Vrijednost novih kredita u decembru 2023. godine bila je 193,7 miliona eura. Ukupna vrijednost bruto kredita iznosila je 4,91 milijardu eura, uz povećanje od 27,80 miliona eura”, navodi se u najnovijoj publikaciji Centralne banke Kosova.

Ali, osim što su podigli ove kredite, građani moraju da plaćaju i veće kamate.

Sada su kamate već porasli na 6,4 posto, piše Demokracia.com.

“...takođe, prosječna kamatna stopa na depozite iznosila je 3,14%, dok je prosječna kamatna stopa na kredite bila 6,35%, dok je u prethodnom mjesecu iznosila 6,4%. Odnos kredita i depozita za mjesec decembar 2023. godine bio je na nivou od 80,2%, dok je kamatna marža na kredite i depozite iznosila 3,2%”, navodi se u ovom izvještaju.

A na grbaču građana banke su izašle kao pobjednici jer se ispostavilo da su povećale imovinu i kapital.

„Preko 7,5 milijardi eura je imovina komercijalnih banaka u Republici Kosovo, a njihove investicije u inostranstvu dostigle su 1,26 milijardi eura. Kapital komercijalnih banaka za mjesec decembar iznosio je 863 miliona eura".

Čak je i Kosovska poslovna alijansa uradila istraživačku studiju u vezi sa finansiranjem Kosovara preko komercijalnih banaka za 2023. godinu.

Ova studija pokazuje da su građani i privreda ove godine podigli razne kredite od komercijalnih banaka od oko 5 milijardi eura, uz prosječnu kamatu od oko 6,5 odsto.

“Privredni krediti se 'dave' u kreditima sa oko 3 milijarde eura, a oko 2 milijarde eura u kreditima su građani i porodične ekonomije, gdje za ovih 12 mjeseci plaćaju oko 330 miliona eura raznih bankarskih kamata. Komercijalne banke na Kosovu tokom 2023. godine ostvarile su rekordnu dobit od oko 160 miliona eura”.

Kosovo nema ažurirane podatke o siromaštvu u zemlji.

Najnoviji podaci koje su prikupili Agencija za statistiku Kosova (ASK) i Svjetska banka pokazuju da 18 odsto stanovništva Kosova živi u siromaštvu, odnosno sa oko 2 eura dnevno, dok 5,1 odsto živi u ekstremnom siromaštvu ili sa manje od 1,5 eura po danu.

U međuvremenu, prošle godine je objavljena anketa Agencije za statistiku Kosova, prema kojoj bi neočekivani trošak od 100 eura mjesečno bio prihvatljiv za 43% porodica na Kosovu. U međuvremenu, troškovi sedmičnog odmora van kuće su nedostupni za 42,7 odsto porodica.

Što se tiče programa Vlade Kosova za godine 2021-2025, između ostalog, da će blagostanje građana biti ciljano kroz podršku ugroženim grupama i restrukturiranje socijalnih i penzionih šema, koraci koje sadašnji Vlada je do sada preduzimala uglavnom su pomoć i "sadake" za penzionere, za djecu i naknade za porodiljsko odsustvo za nezaposlene majke.

Sa preko 1,7 miliona stanovnika, Kosovo ima najnižu minimalnu platu u Evropi, koja se kreće od 130 do 170 eura mesečno. U međuvremenu, prosječna plata u zemlji je 520 eura.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net