Stručnjaci obrazlažu

Izvještaj o sreći, koji je publikacija Mreže za rješenja za održivi razvoj UN, proglasio je Kosovo najsrećnijom zemljom u regionu.

U Izvještaju o sreći za period 2021-2023, čini se da su Kosovari porasli na rang listi sreće, gdje je ovoga puta naša zemlja rangirana na 29. mjestu, ostavljajući iza sebe sve susjede u regionu.

Prema mišljenju stručnjaka iz oblasti sociologije, sreća Kosovara dolazi i iz slobodnog života bez osnovnih obaveza.

Sociologinja Ormira Dibrani rekla je da se to dogodilo kao posljedica neispunjavanja velikih obaveza građana i da je to uticalo na slobodniji život bez osnovnih obaveza.

"Nemamo visoku svijest o odgovornostima i obavezama koje imamo kao građani zemlje, bilo za posao, porodicu, za postignuća, ne živimo sa stresom kao u drugim zemljama koje vide stvari dalje", rekla je sociolog Ormira Dibrani za "Zëri".

Međutim, pored toga, ona je rekla da na Kosovu ne postoje trendovi za profesionalnu karijeru, jer se oni malo zadovoljavaju.

Sa druge strane, psiholog Imri Zabeli je istakao nekoliko faktora koji su uticali da Kosovo zauzme 29. mjesto u svijetu, a jedan od njih je liberalizacija viza.

Neki drugi faktori koje on spominje su:

„Očekivanje pozitivnih društvenih promjena na Kosovu kroz promjene u upravljanju i prakse približavanja vlade građanima kroz različite subvencije.

Pozitivna očekivanja za otvaranje Kosova ka evropskom tržištu kroz liberalizaciju viza.

Povećanje pristupa međunarodnom tržištu rada kroz virtuelne usluge, koristeći prednosti jeftinijih troškova života na Kosovu“.

Niska primanja ne utiču na sreću Kosovara

Kosovo je najsiromašnija država u Evropi sa najnižim prihodima i slabom ekonomijom, ali to izgleda nije uticalo na sreću građana, smatra psiholog Miradije Statovci, koji je za „Zëri“ rekla da bogatstvo ne čini čovjeka sretnim. Ona navodi da je Kosovo zaslužilo ovo mjesto, jer su Kosovari srećni poslije svakog izazova.

„Bogatstvo nije sreća, sreća je bogatstvo. Sreća je veoma prijatna emocija, nažalost i ona ima rok trajanja. Sreća zavisi od duhovnog osjećanja osobe, a ne od materijalne strane. Neki ljudi su zadovoljni stvarima koje posjeduju, postoji takva stvar da ih ništa ne čini srećnim, ali zavisi od osobe gdje to traže”, rekla je ona.

Kosovari, srećni

Kosovari pominju mnogo razloga zašto su srećni.

Građanka Prištine Alea Pllana rekla je da je srećna zbog dobrog zdravlja i dobrih odnosa sa najmilijima.

"Lično vjerujem da je sreća kombinacija različitih faktora, kao što su zdravlje, dobri odnosi sa voljenima, postignuti ciljevi i osjećaj svrhe u životu", rekla je za "Zëri".

U međuvremenu, druga građanka je rekla da je srećna i da su glavni razlozi njene sreće dobro zdravlje i udobnost sa sobom.

„Prije svega, raduje me što uživam u punom zdravlju, i osjećam se prijatno sa sobom, i ne želim da zaboravim da pomenem ljude oko sebe, koji ispunjavaju moj život.

Uvijek se trudim da budem pozitivna i da vidim dobru stranu stvari, inače se svaki put susreću sa izazovima i problemima, ali je dobro znati kako se snalaziti u životnim situacijama”, rekla je Vlora Halimi.

Alban Dermaku je rekao da ne razumije odakle tolika sreća da je Kosovo na 29. mjestu.

“Ne razumijem kako je moguće da građani najsiromašnije zemlje u Evropi budu tako sretni, svakim danom sve više vidimo da nam život otežavaju visoke cijene i niske plate, uz nepoštovanje zakona o radu, sa korupcijom u svim oblastima. Za ovo je zaista potrebna studija, ja sam na primjer sretan, ali ne na tim nivoima”, rekao je Dermaku.

Izvještaj o sreći, koji je publikacija UN-a, zasnovan je na godišnjem istraživanju u kojem se od oko 1.000 pojedinaca u oko 140 zemalja širom svijeta traži da rangiraju, od 1 do 10, bez obzira da li žive dobro ili ne.

Finci zauzimaju prvo mjesto kao najsretniji na svijetu. Iza njih su Danci i Islanđani. Šveđani i Izraelci zaokružuju prvih pet.

Afganistanci su najnesrećniji narod na svijetu. Slijede Liban, Lesoto, Sijera Leone i Kongo.