JESTE LI SRETNI?

Objavljena je lista najsretnijih zemalja na svijetu za 2024. godinu, a ove godine Kosovo je na 29. mjestu.

Dok su na prvom i posljednjem mjestu i ove godine Finska i Afganistan, a u zemljama bivše Jugoslavije, najbolja situacija je u Sloveniji, gdje su još sretniji nego prošle godine te su s 22. skočili na 21. mjesto na listi.

Bosna i Hercegovina ostvarila je napredak te smo sa 71. došli na 65. mjesto.

U Srbiji je također osjetno bolja situacija nego 2023. te su skočili s 45. na 37. mjesto na listi.

U Hrvatskoj je došlo do osjetnog pada opće sreće stanovništva. Prošle godine bili su na 48. mjestu, a u 2024. nalaze se na 63. mjestu na listi.

Crna Gora je ostvarila pad te su sa 67. pali na 76. mjesto. Makedonci su nešto sretniji nego lani i sa 87. mjesta su došli na 84. mjesto. Albanci su pak pali s 83. na 87. mjesto na listi.

Također je primijećeno da sreća milenijalaca opada svake godine. Nasuprot tome, zadovoljstvo životom u populaciji boomera raste s godinama. Stručnjaci kažu da podaci također pokazuju zabrinjavajući trend da mlađi ljudi u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi doživljavaju ekvivalent "krize srednjih godina".

Osam od deset najsretnijih nacija je u Europi, a Danska je zauzela drugo mjesto sa 7,58 bodova, otprilike isti rezultat koji su imali prošle godine. Island je zauzeo treće mjesto. Švedska, Izrael, Nizozemska, Norveška, Luksemburg, Švicarska i Australija zaokružile su prvih deset.

Ovogodišnje izvješće je prvo od početka sukoba između Izraela i Hamasa 2023. Izrael (5.) je postigao 7,34, daleko iznad Palestine (103.) koja je dobila oko 4,88. Obje su zemlje doživjele pad na globalnoj ljestvici sreće.

Čitavu lista zemalja možete pogledati na ovom linku.