Politički analitičar

Politički analitičar Yll Hoxha smatra da je odluka da albanski predsjednici u četiri opštine na sjeveru Kosova ostanu nakon izbora na tim funkcijama bila taktička greška Vlade Albina Kurtija jer, kako kaže, dva predsjednika nisu iz redova pokreta Samoopredjeljenje, već iz redova Demokratske partije Kosova, prenosi Dukađini.

Hoxha ukazuje da je pitanje referenduma delikatno ističući da je najnevjerovatnije mjesto za testiranje referenduma sjever Kosova.

"Najnevjerovatnije mjesto za testiranje referenduma na Kosovu je sjever. To nije dobar pokazatelj kuda idemo. Vlada, odnosno PDK, morali su da podnesu ostavke prvog dana", rekao je.

Kako navodi, stav premijera je bio da ako hoće da ih smjene, biće uklonjeni kroz zakone koji su na snazi, primjenom onih članova koji to omogućavaju.

"To je bio njihov stav. Mislim da je stav sa albanskim liderima suprotan našem stavu o tome kako treba da se riješi pitanje sjevera u kontekstu dijaloga u koji smo ušli da riješimo veći problem. Ideja da birate i insistirate na zadržavanju funkcije predstavljajući manjinu u većini koja je u suštini kontradiktorna, prenosi nedemokratsku poruku", rekao je Hoxha.

Smatra da je dužnost izabranih albanskih predsjednika prestala danom izbora.

"Trebalo je da budu tu kao funkcioneri, da mjesto ne ostane upražnjeno, gradonačelnik je trebalo da bude u toj fotelji da ne prepusti Srbiji da urušava sistem upravljanja na sjeveru, ali ne i da insistira da nastavi to da čini jer postoji problem legitimiteta", dodao je Hoxha.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini