Podaci MMF-a

Podaci MMF-a pokazuju da Albanija i Kosovo i dalje ostaju na posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanju dohodak po glavi stanovnika mjeren prema paritetu kupovne moći, u međunarodnim dolarima, piše Gazeta express.

U 2023. godini ovaj pokazatelj za Albaniju iznosio je 19,5 hiljada međunarodnih dolara (indikator eliminiše razlike u cijenama između zemalja). Albanija iza sebe ostavlja Kosovo, koje ima pokazatelj od 15,8 hiljada dolara.

Najveći nivo dohotka po glavi stanovnika u regionu, prema paritetu kupovne moći, ima Crna Gora sa 28 hiljada međunarodnih dolara, zatim Srbija sa 26 hiljada i Sjeverna Makedonija sa 21,4 hiljade.

Što se tiče brojnosti i otporna na razne šokove kao što su zemljotresi, pandemije ili rat, ispada da je Albanija jedna od zemalja sa najboljim ekonomskim učinkom u regionu, ali čini se da ovaj napredak nije uticao na poboljšanje stanja života njenih građana.

Paradoksalno je, kako se navodi, da je Albanija među zemljama sa najboljim ekonomskim učinkom u regionu, ali je siromaštvo poraslo.

Prema izvještaju MMF, stopa siromaštva dostigla je 25,2 odsto u 2022. godini, u odnosu na 22 odsto u 2021. godini, što je povećanje od 3,2 procentna poena u toku jedne godine.

U MMF-u smatraju da bi izgledi za članstvo u EU mogli dati podsticaj za rješavanje dugotrajnih strukturnih izazova, od kojih je jedan siromaštvo.

"Stopa siromaštva je evidentna u poređenju sa regionalnim kolegama", navodi MMF u izvještaju.

Prema izvještaju MMF-a, za razliku od mnogih zemalja, stopa siromaštva u Albaniji je niža među starijim osobama u poređenju sa ostatkom stanovništva.

Međutim, MMF upozorava da bi siromaštvo među starijima moglo porasti, jer ljudi sada rade na osiguranju na kraće vremenske periode.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express