Priprema tužbe za genocid

Direktor Insituta za ratne zločine na Kosovu Atdhe Hetemi izrazio je očekivanja da će ta institucija tokom ove godine u potpunosti profunkcionisati.

Hetemi je za RTK rekao da Institut može da bude dobra prilika da se okupe najbolji domaći i međunarodni stručnjaci koji će istraživati i dokumentovati ratne zločine, koji mogu da posluže kao dokaz za pripremu tužbe za genocid protiv Srbije.

RTK konstatuje da su "brojni i gnusni bili zločini koje je Srbija počinila tokom rata na Kosovu", a da je, iako je bilo na hiljade ubistava, masakara i materijalne štete, zvanično malo urađeno na njihovom dokumentovanju.

Hetemi je najavio je da će Institut imati oko 40 zaposlenih i biće sačinjen od dva osnovna sektora - sektor za dokumentaciju u kome će biti fizički i digitalni arhiv. Pored toga, imaće i sektor za istraživanje, koji će prikupljati, dokumentovati, provjeravati i arhivirati materijale i istraživati iz raznih perspektiva.

Profesor Arsim Bajrami rekao je da je ponovno osnivanje Instituta dobra stvar i da bi trebalo da bude stalan i da ima prateće institucije, uključujući i "muzej genocida".

Izvor: Kosovo Online/RTK