Tokom 2023.

Tokom 2023. godine Kosovo je izvezlo robe u vrijednosti od 819 miliona eura, dok je uvoz bio u vrijednosti od 5,77 milijardi eura, piše Gazeta Blic dodajući da je prema ocjeni ekonomskih stručnjaka 2023. zabilježen najveći trgovinski deficit ikada.

"Više od 800 miliona iznosi izvoz kosovske robe, dok je uvoz veći od 5,7 milijardi, što znači da je trgovinska razmjena u 2023. oko 6,8 milijardi eura. Ovi podaci pokazuju da je trgovinski deficit veći od četiri milijarde eura i da je, nažalost, posljednjih godina povećan. Ovaj deficit se povećava zbog izostanka reformi u privredi, posljednja reforma je bila 2015-2016 godine. Nema fiskalnih promjena koje bi uticale na rast domaće proizvodnje i njihov prolaz na inostrana tržišta. Poslovanje je od tada pretrpelo velike promjene, a za nas se ništa nije promijenilo i kao rezultat imamo ovaj veliki trgovinski deficit", rekao je potpredsjednik Kosovske poslovne alijanse (AKB) Suat Berisha.

Profesor Bashkim Mustafa je rekao da je taj deficit velika katastrofa jer pokazuje da je bilo i da još uvijek nedostaje institucionalna posvećenost da se izvrše reforme u privredi.

"Ovo je velika nesreća jer sadašnja vlast nije voljna da podrži biznise koji imaju za cilj razvoj zemlje, naprotiv, vlast demotiviše biznis tako što vam postavlja prepreke i vrši razne pritiske. Najveće zlo ove vlade je što je skoro svo njeno djelovanje protiv ustava i protiv slobodne tržišne privrede, tako vlada ne ispunjava svoju dužnost", rekao je Mustafa.

Ekonomski stručnjak Mustafa Kadriaj ocenio je da se Samoopredjeljenje ponaša u potpunoj suprotnosti sa onim što je promovisalo kada je bilo u opoziciji.

"Sjećamo se kada je premijer Kurti predvodio proteste da spriječi uvoz strane robe i prevrnuo kamione. Premijer je tada obećao da će se budžet puniti jačanjem domaće proizvodnje i smanjenjem trgovinskog deficita, dok za tri godine ove vlade domaća proizvodnja nije dobila nikakvu podršku i nije ojačana, a trgovinski deficit se povećao kao nikada ranije. Premijer nije održao riječ", rekao je Kadriaj.