Ali Kosovo mora da ispuni uslove

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar poručila je da njena zemlja podržava Kosovo do članstva u svim evroatlantskim organizacijama, ali je naglasila da se nada da je rukovodstvo na Kosovu svijesno da mora da ispuni uslove, prenosi portal Kallxo.

"Svaka zemlja koja je ulazila u Evropsku uniju, Nato ili Savjet Evrope, morala je da ispuni uslove. Nije uvijek lako, ali u odnosu na Savjet Evrope, moje srce je zaista blisko ovoj organizaciji“, kazala je slovenačka predsjednica.

Na pitanje da li Slovenija ulazak Kosova u Savjet Evrope uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština, rekla je da neće razgovarati o konkretnim uslovima.

"Kosovo zna šta mora da uradi, a vi pitajte advokata da li treba da se ispune potpisani sporazumi. Dakle, ovo je ono što imam da kažem, "pacta sunt servanda" (načelo poštovanja ugovora, prim.aut.). To je nešto od čega svi advokati ne mogu da pobegnu i to je činjenica", istakla je Musar.

Dodala je da se nada da će rukovodstvo Kosova, ali i u Srbiji naći dovoljno mudrosti, snage i energije da riješi probleme.

"Situacija u kojoj se trenutno nalazimo govori mi da postoji nedostatak povjerenja. Kada ono nedostaje, teško je napredovati“, zaključila je predsjednica Slovenije.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo