Demokratski institut Kosova

Demokratski institut Kosova (KDI) upozorio je da je uskraćivanje radnih prava, kako u javnom, tako i privatnom sektoru sve raširenije što je proizvelo alaramantan porast prijava.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni detalji o selektivnim praksama i kršenjima radnih prava, Albesha Humoli, predstavnica ove organizacije, navela je da alarmantan porast prijava predstavlja sumoran pogled na javni i privatni sektor na Kosovu.

“Ovi izvještaji obično sadrže osnovne prekršaje, kao što su nepostojanje formalnog ugovora o radu i neplaćanje penzionih doprinosa. Ovi česti i potresni izvještaji ne samo da naglašavaju mnoge probleme sa radničkim pravima, čak i na najelementarnijem nivou već su i pokazatelјi gdje se u zemlјi vodi borba protiv korupcije i koji sektori su najviše pogođeni”, navela je Humoli.

Iz ovog Instituta objašnjavaju da dok se većina kršenja radnih prava prijavlјuje u privatnom sektoru, oni bilježe porast broja kršenja radnih odnosa u javnom sektoru, osporavajući opštu percepciju da su zaposleni u javnom sektoru zaštićeniji.

“Za razliku od privatnog sektora, gdje se prekršaji često dešavaju nakon zapošlјavanja, javni sektor najviše primjećuje prekršaje tokom procesa zapošlјavanja. Ipak, odnedavno su česti slučajevi kada su zaposleni u javnim ustanovama došli u KDI-ALAC sa prijavama o kršenju njihovih prava”, navode iz ovog Instituta.

Oni su predstavili žalbu iz septembra prošle godine učiteljice Edone Berisha iz škole “Ali Sokoli” u Prištini zbog uskraćivanja prava da joj se prizna bolovanje.

“Dotična obrazovna ustanova je navela da u odluci da su važeće potvrde o bolovanju samo one koje izdaje Matični centar porodične medicine, ali ne i potvrde koje izdaju privatni ljekari u Prištini. KDI je pomogla Berishi da se žali Direkciji za obrazovanje, ali je ta žalba odbijena navodeći Obevještenje iz septembra ko jedino ima pravo da izdaje uvjerenja o bolovanju. Na ovaj način se prekoračuju zakonska ovlaćenja, ali i zakon o radnim odnosima i ugovori o radu”.

KDI se na kraju, u ovom slučaju obratila nadležnima zahtjevom za pristup javnim informacijama i dobila zvaničnu potvrdu da se Obavještenje jasno propisuje da se prihvataju potvrde o bolovanju koje izdaju sve javne zdravstvene ustanove, znači i privatne.

“Ovaj slučaj, ali i drugi ove prirode, govore o selektivnim praksama javnih ustanova u odnosu na upravlјanje radnog odnosa i poštovanje prava iz radnog odnosa. Diskriminatorski tretman gospođe Berishe govori o tendenciji javnih ustanova za pogrešnu sprovođenje akata na snazi, nekomunikaciji u različitim nivoima donošenja odluka u javnim ustanovama i postojanju nejasnih odredba”, navode iz KDI i ističu da ovaj slučaj nije izolovan incident, već simptom većeg i rasprostranjenijeg problema koji podriva sistem i guše radnička prava.

“Ova situacija zahtjeva hitan i snažan odgovor, ne samo na pregled i sprovođenje politike, već i na negovanje kulture odgovornosti i transparentnosti unutar javnih institucija u zemlјi. Muke radnika na Kosovu, borbe protiv ukorenjenog sistema koji često zanemaruje ili čak negira njihova prava, zahtjeva hitnu reakciju”, navodi KDI.

Izvor: Kosovo Online