Demokratski institut Kosova

Međunarodni sporazumi Kosova propadaju zbog sukoba pozicije i opozicije, poručuju iz Demokratskog instituta Kosova, uz napomenu da od toga štetu imaju građani, prenosi Ekonomija onlajn.

Arber Thaçi iz Demokratskog instituta Kosova kaže da je ponašanje poslanika protiv zakonske obaveze očekivano, ali štetno.

S obzirom na materijalne koristi koje proizilaze iz tih sporazuma, Thaçi navodi da je to neuspjeh u vršenju funkcije poslanika.

"Gledajući političku volju unutar Skupštine Kosova, mislim da ova situacija predstavlja očekivani ili predvidivi događaj u razumijevanju pristupa poslanika naspram, da kažemo, obaveze da igraju reprezentativniju ulogu koju imaju u Skupštini Kosova. Ovakav razvoj događaja predstavlja veliki korak unazad jer se radi o njihovoj obavezi da tretiraju međunarodne ugovore, tretman koji ne mora da znači i njihovo odobravanje, pa izbjegavanje ove obaveze posebno kada se uzme u obzir materijalna korist ili razna pitanja koja proizilaze iz niza ovih sporazuma predstavljaju neuspjeh u vršenju funkcije poslanika", rekao je Thaçi.

Normalizaciju takve prakse poslanika, Thaçi vidi kao jedino sredstvo borbe protiv vlade.

"Posljedice su direktno vezane za oblast koja je obuhvaćena ovim sporazumima, recimo ako sporazumom bude obuhvaćena reforma željezničkog sistema, posljedice će biti velike, kao što je slučaj Sporazuma između Kosova i Danske o korišćenju zatvora u Gnjilanu za danske zatvorenike. U takvim slučajevima recimo da imamo kašnjenje u početku implementacije Ugovora u sadržaju, ali više zabrinjava činjenica normalizacije takvih praksi gdje se neodgovorno ponašanje pretvorilo u svojevrsno političko oruđe u ovoj skupštinskoj borbi, pretvorilo se u normalna i upotrebljiva oruđa od strane poslanika", rekao je Thaçi.

Kaže i da kritike ne zaslužuje samo izvršna vlast.

Prema njegovim riječima, krive su političke stranke i pojedini poslanici.

"Moram da istaknem da dio odgovornosti za netretiranje ovih sporazuma ne pada na izvršnu vlast, već na stranke i poslanike pojedinačno kao nosioce volje građana, jer bi oni morali pojedinačno da ocjenjuju sporazume i objektivno, ocjenjujući dobro ili zlo koje ovi sporazumi nose i predstavljaju treba da izraze svoju volju, a ne da bojkotuju ovaj proces u cjelini", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online