Istraživanje DIK-a

Prema podacima Demokratskog instituta Kosova, Lumir Abdixhiku i Memli Krasniqi rekorderi su u nedolasku na skupštinska zasedanja, a brojni nedostaci u radu Skupštine su doveli do lošijeg učinka u odnosu na prethodnu godinu.

Arber Thaçi, istraživač u DIK naveo je da nedostatak kvoruma rezultirao prekidom gotovo svake skupštinske sjednice.

On je rekao da je bojkot Srpske liste u radu parlamenta povećao broj izostanaka u cjelini, ali da je izostanaka bilo i u drugim poslaničkim grupama.

“Brojčano, poslanici su izostali 1.586 puta, odnosno izraženo u procentima na svakoj sjednici 2023. godine, 23,5 odsto poslanika je bilo odsutno”, naveo je Thaçi.

Na listi koja isključuje poslanike Srpske liste, rekorderi u izostanku su predstavnici Demokratskog saveza Kosova sa 23, 4 odsto, zatim Demokratska partija Kosova sa 18, 9, stranke manjina sa 18, 5, Alijansa za budućnost Kosova sa 16, 2 i Pokret Samoopredjeljenje sa 12,4.

“Od pet poslanika sa najviše izostanaka, četiri su iz opozicionih stranaka. Konkretno Lumir Abdixhiku sa 44 izostanka, Behgjet Pacolli sa 39, Memli Krasniqi sa 35, Ardian Kastrati sa 34 i Saranda Bogujevci sa 24 izostanka. Posljednja dva poslanika su izostala iz zdravstvenih razloga”, naveo je Thaçi.

Thaçi je naglasio da je nadzorna funkcija Skupštine ozbiljno dovedena u pitanje u nekoliko slučajeva navodeći primer kada je premijer odbio da odgovara na poslanička pitanja uslovljavajući ih da glasaju o međunarodnim sporazumima i blokiranjem formiranja istražne komisije za državne rezerve.

Isto tako, istaknut je nedostatak odgovornosti pojedinih ministara.

Naveden je primjer ministra unutrašnji poslova Xhelala Sveçle, za koja se navodi da “već godinu dana ne odgovara ni na jedno pitanje poslanika”.

“Na sličan način, ministri Hekuran Murati i Donika Gërvalla-Schwarz nisu ponudili nikakve odgovore tokom jesenjeg zasjedanja. Generalno, tokom ove godine izvršna vlast je odgovorila na 117 od 299 poslaničkih pitanja, odnosno samo na 39 procenata”, kazao je Thaçi.

On je naveo da je održano 78 sjednica koje su, zbog lošeg planiranja i nedostatka kvoruma, u 27 slučajeva prekinute. Istovremeno, održano je 13 vanrednih i dvije svečane sjednice.

Thaçi je rekao da je parlament tokom 2023. usvoji 71 nacrt zakona, a da je samo 29 bilo predloženo u ovoj godini dok je 42 usvojena nacrta zakona iz 2021. i 2022. godine.

On je rekao da je na ovom spisku i 16 međunarodnih sporazuma koji su kasnili zbog nedostatka koncenzusa između vlasti i opozicije.

“S druge strane, 45 nacrta zakona je još uvijek u proceduri razmatranja u Skupštini, koji su dio zakonodavnog dnevnog reda za 2023. i dnevnog reda prethodnih godina. Među njima, osam međunarodnih sporazuma čeka na odobrenje. Treba napomenuti da 55 nacrta zakona, odnosno 48 odsto vladinog zakonodavnog programa za 2023. godinu, uopšte nije upućeno Skupštini”, naveo je Thaçi.

Demokratski institut Kosova je ponudio preporuke Skupštini i poslanicima ističući da je potrebno bolje planiranje sjednica, pravnilnije tumačenje Pravilnika, ali i bolje upravljanje sjednicama, kao i široki politički i međuetnički konsenzus za reformu pravosuđa.

Među preporukama je i pojačan nadzor izvršne vlasti i primjene zakona, kao i garantovanje transparentnosti Skupštine javnosti, kao i regulisanje zakonskog okvira za lobiranje.

Izvor: Kosovo Online