Ministar odbrane

Ministar odbrane Ejup Maqedonci kazao je da u slučaju mogućeg rata broj pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga od 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 rezervnih vojnika nije dovoljan.

"Za suočavanje u ratu protiv agresora biće potrebna posvećenost građana. Ministarstvo odbrane radi na tome. Uvijek se moramo pripremati za rat iako želimo da ga izbjegnemo", rekao je Maqedonci u intervjuu za TV 7 odgovarajući na pitanje da li isključuje rat.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi ostaje važno da svaki građanin ima svoju ulogu u zaštiti i bezbjednosti.

"U tom aspektu, kao ministar odbrane radim na izgradnji kulture i podizanju svijesti među građanima da služe zemlji u različitim situacijama", dodao je.

Maqedonci je, između ostalog, istakao da je Ministarstvo odbrane u fazi analize i izgradnje koncepta za obuku i pripremu građana "da budu spremni da podrže aspekt odbrane i bezbjednosti".

Govoreći o 48 vojnih baza Srbije koje se nalaze duž granice sa Kosovom, Maqedonci ističe da je 28 tipičnih vojnih baza, a još 20 baza žandarmerije, koje su produžeci tri vojne brigade koje se nalaze u Nišu, Raškoj i Vranju.

"Činjenica da su one veoma blizu granice, odnosno da se nalaze oko Kosova, duž granične linije i da su neprijateljski usmjerene prema našoj zemlji, predstavljaju prijetnju jer ne štite Srbiju, već bi trebalo da drže pod pritiskom Republiku Kosovo", kazao je.

Prema njegovim riječima, to vojno raspoređivanje i militarizacija Srbije ukazuje na agresivan pristup u odnosu na Kosovo.

"Dodajući tome i druge elemente koji su korišćeni u hibridnom ratu, poput angažovanja uniformisanih i naoružanih grupa na sjeveru naše zemlje, šverca i drugih kriminalnih aspekata koje su razvijale i podržavale strukture državne bezbjednosti Srbije, ovo čini situaciju zaista opasnom. Premijer Kurti to nikada nije rekao u panici, rekao je to vrlo mirno, veoma trezveno, normalno je isticao potrebu i budnost koju treba da imamo", naglasio je Maqedonci.