Napeto!

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke svojim građanima savjetuje da ne putuju na sjever Kosova. Ovo upozorenje se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova nalazi od protesta prošle godine nakon izbora novih gradonačelnika na sjeveru Kosova.

U ažuriranom upozorenju se njemačkim građanima koji putuju na Kosovo preko Srbije i obrnuto ne savjetuje da prolaze preko četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Ne preporučuje se putovanje na sjever Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Sjeverna Mitrovica). Situacija na sjeveru Kosova ostaje napeta zbog političkih tenzija između Kosova i Srbije. Tokom protekle godine bilo je nekoliko demonstracija, materijalne štete i nasilnih sukoba u kojima je povređeno više desetina vojnika Kfora, kao i nekoliko civila i policajaca, a u septembru 2023. godine, između ostalih, ubijen je jedan policajac. Policija Kosova, Eulex i Kfor povećali su svoje prisustvo u tim oblastima. Međutim, ne može se isključiti mogućnost da će doći do daljih bezbjednosnih incidenata koji bi mogli da utiču i na strance. Može doći i do povremenog zatvaranja pojedinačnih graničnih prijelaza između Kosova i Srbije”, navodi se u upozorenju.

Njemačkim državljanima se savjetuje da odlože putovanja na sjever Kosova, ako ipak odu da slijede uputstva lokalnih bezbjednosnih snaga, izbjegavaju demonstracije i velika okupljanja ljudi, da se u lokalnim medijima informišu o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji.

Izvor: Kosovo Online