Član Predsjedništva LDK

Član Predsjedništva LDK Muhamet Hamiti izjavio je da je vlada Albina Kurtija kroz dijalog sa Srbijom nametnula Kosovu obaveze, a da su Ohridski sporazum i Aneks način da se za Srbe stvori autonomija.

On je u emisiji “60 minuta” na KTV rekao da se Kurtijeva vlada ponaša po principu “prihvatili smo nešto, a ne znamo šta”, mada je jasno, tvrdi Hamiti, da bi osnivanje Zajednice sa srpskom većinom značilo “vlastiti sistem obrazovanja, zdravstva i veću moć upravljanja”.

„Kurti je stvorio obaveze za Kosovo. Ohridski sporazum i Aneks su već postali obaveze i za Kosovo i za Srbiju, na putu Kosova ka integracijama i na putu Srbije... Vlada je kasno primila poruke, nije to prvi put. U maju su iznesene prve primjedbe na ponašanje Vlade i upozoreno na mere koje sada trpimo”, kazao je Hamiti.

On je naveo da aktuelna vlada na čelu sa Albinom Kurtijem Kosovo vidi kao privremenu državu.

“Vlada na državu gleda kao na privremenu i to je po meni opasno. Kurti nije rekao da je ova država trajna, ne postoji de jure priznanje za privremeno priznanje. Ustav postoji od 2008. godine i imamo vladu koja ima moćan mandat i zloupotrebljava ga, ignorišući osjećanja Albanaca koji su se borili za ovu nezavisnost... Ministri govore o Kosovu kao o privremenoj državi”, rekao je Hamiti.

On je naveo da njegova stranka, LDK, ima politički i ekonomski plan kako da upravlja državom objašnjavajući da bi opozicija, da ima veći broj poslanika u Skupštini, već raspustila aktuelnu vladu.

„Mi kao LDK smo radili, imamo politički i ekonomski program za Kosovo. Imamo alternative. Vjerujemo da su građani tražili promjene, promena je došla ali ide na gore. Kosovo je lošije ekonomski, siromaštvo je poraslo za 16 odsto. Nema većih ulaganja i programa, vlada ima previše budžeta i daje novac da bi osigurala podršku. LDK i opozicija nemaju dovoljan broj poslanika da bi srušili vladu jer da imaju, ova vlast ne bi trajala ni dan duže”, zaključio je Hamiti.

Izvor: Kosovo Online/KTV