Narušen imidž

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna rekao je da je Kosovo zbog kaznenih mera Evropske unije izgubilo oko 300 miliona eura.

On je na konferenciji za novinare rekao i da su te mjere, koje su Kosovu juna prošle godine uvedene zbog nesprovođenja zahtjeva EU za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, negativno uticale i na imidž Kosova u svijetu.

"Kao rezultat mera EU oštećeni smo u dva aspekta: prvi je materijalni, gde je do sada blokirano oko 300 miliona eura projekata koji nisu mogli da se realizuju. To su kapitalni projekti koji imaju direktan uticaj na preduzeća. Drugo je stvar imidža. Nije dobra slika kada vi kao država imate kaznene mjere u pogledu stranih investitora. Tražimo da se te mjere što pre uklone, tražimo od institucija da ispune uslove i kriterijume kako ne bismo bili predmet kaznenih mjera“, rekao je Rafuna.

Rafuna je naveo da je 67 odsto privatnih preduzetnika izrazilo zabrinutost zbog mogućeg odlaska radnika u inostranstvo nakon vizne liberalizacije koja je za građane Kosova stupila na snagu 1. januara ove godine.

Međutim, u izjavi za Glas Amerike on je istakao da nema mjesta panici i da će se situacija u tom smislu vrlo brzo normalizovati.

“Tačno je da će i kod nas, kao i u drugim država u prvih šest meseci biti vidljiv taj odlazak, ali mislim da i preduzetnici očekuju da će se ti ljudi vratiti poslije maja, juna pošto će vidjeti da tamo nije sve kao što gledaju na filmovima”, rekao je Lulzim Rafuna.

Rafuna je istakao i da Privredna komora Kosova ima tri ključna zahtjeva za kosovsku vladu, ali i druge institucije kad je poboljšanje ekonomskog razvoja u pitanju.

“Naši zahtjevi za vladu i druge insitucije su da na Kosovu trebamo da imamo reforme fiskalne politike u vezi sa PDV-om i carinskom taksom. Da se ukine carinska taksa na još neku robu za koju se ta taksa sada plaća, kao i da se PDV ne plaća unapred, nego da kompanije plaćaju kad prodaju robu. Tako je u EU i naš je zahtjev da bude i kod nas. Drugi zahtjev je da imamo dijalog između javnog i privatnog sektora, i treći je da imamo više lobiranja za dolazak stranih investitora ovdje”, naveo je on.

Prema očekivanjima Privredne komore Kosova tokom 2024. neće biti povećanja inflacije i kamatnih stopa, što su, prema riječima Rafune dobre vijesti za preduzetnike, ali i za građane.