Zapošljavanje u inostranstvu

Predsjednica Komore medicinskih sestara Kosova Nexhmije Gori rekla je da je tokom 2023. godine Komora izdala 713 licenci za medicinske sestre, sertifikata koji im služe za zapošljavanje u inostranstvu.

Uzroka je, prema njenim riječima, mnogo, počev od plata i uslova rada. Ona ocijenjuje da će se zdravstveni sistem na Kosovu u bliskoj budućnosti suočiti sa ozbiljnom krizom nedostatka medicinskih sestara.

Prema njenim riječima, do sada nisu ozbiljno uzeti u obzir zahtevi i uslovi u kojima radi medicinsko osoblje.

Gori je rekla da je prošla godina bila rekordna po izdavanju ovih sertifikata. 2022. godine su isti sertifikat zatražile 543 medicinske sestre, dok je 2021. godine zabilježen pad broja zbog pandemije.

"Do 25.12.2023. tražili su 713 neplastificiranih licenci, oni traže te licence da bi migrirali u zemlje regiona i da bi dalje razvijali profesije“.

Gori je rekla da je Zakon o platama dodatno manifestovao nezadovoljstvo medicinskog osoblja. Ona pominje niz faktora koji, prema njenim rečima, utiču na medicinske sestre da napuste Kosovo.

"Razlozi su sada poznati, finansijski uslovi, posebno sa poslednjim Zakonom o platama, koji je istakao mnoga nezadovoljstva, zahtjeve, pritužbe moje zajednice. U stvarnosti, sa platom, koliko im se danas isplaćuje u našoj zemlji, nemoguće je da se pokriju njihovi mjesečni troškovi, a kamoli da se izdržava porodica. Većina nas kao zajednica ima kredite i druge stvari. Naravno, zdravstvena infrastruktura na Kosovu ostavlja mnogo toga da se poželi, veliki protok pacijenata u odnosu na medicinske sestre i naravno neke od njih traže bolji, sigurniji život. Sada im tržište u okruženju obezbjeđuje, pored boljih uslova, i bolju platu, stanovanje i naravno dovođenje porodice“, rekla je ona.

Predsednica Komore medicinskih sestara Kosova vidi liberalizaciju viza kao lakšu priliku za pronalaženje posla u Evropi. Ona kaže da se kriza nedostatka medicinskih sestara produbljuje.

"S obzirom na to što se vidi i vidi se svakim danom sve više, da ne govorim sada sa liberalizacijom viza da im je još lakše da promijene mjesto boravka. Prilično je veliki broj i kriza da pored medicinskih sestara našu zemlju napuštaju i mladi. Zaista je žalosno jer imamo omladinu koja je prilično pripremljena za ovu profesiju i na neki način nam zemlje regiona uzimaju gotov proizvod, kada su nama potrebni, a ovo tržište ne nudi dovoljno mogućnosti. Naravno, kriza je i samo je sve dublja“, rekla je ona.