Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi istakao je za Kosovo onlajn da Samoopredjeljenje time što je postalo dio albanske opozicije u Sjevernoj Makedoniji gdje će učestvovati na predstojećim izborima, pokušava da dopre do svojih birača koje je razočaralo zbog datih, ali neispunjenih obećanja.

Prema njegovim riječima, premijer Aljbin Kurti svijestan je da ga očekuju izbori i na Kosovu, zbog čega obnavlja staru ideju Samoopredjeljenja o ujedinjenju Albanaca.

Međutim, kako nije uspio da osvoji mandat u albanskom paramentu, kaže Maliqi, sada je odlučio da se oproba u Sjevernoj Makedoniji.

"Kurti uzima sve opcije, ili obnavlja one stare, zna da će sljedeće godine ići na izbore, pa se udvara svim biračima, pa i svojima koje je razočarao kada je odustao od ujedinjenja sa Albanijom", smatra Maliqi.

Ističe da je Kurti ponovo odlučio da zaigra na kartu ujedinjenja Albanaca, jer zna da je na toj ideji dobio veliki broj glasača.

"To je pogrešna strategija. On i njegovi ministri šalju signale da Albanci u perspektivi treba da se ujedine, što je bila početna platforma Samoopredjeljenja, pa sada igraju na tu kartu, jer je veliko razočarenje među njihovim aktivnistima. Ono što je obećano nije ispunjeno, formira se Zajednica zbog koje su pravili haos i bacali suzavac u Skupštini", dodao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online