Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi kaže da Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem skoro tri godine u izvršnoj vlasti nije imala strukturu, niti dovoljne ljudske resurse da organizuje efikasnu upravu u mnogim vitalnim sektorima za blagostanje i razvoja Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je, kako navodi Maliqi, vodio hibridnu, improvizatorsku, veoma štetnu po ekonomiju spoljnu politiku u dijalogu sa Srbijom, a nije ostvario ni rezultate u sektoru javnih usluga u obrazovanju ili zdravstvu.

Osim neuspjeha u vladi, Maliqi smatra da je Vlada Kosova sa najvećim brojem glasova građana eksploatisala do tada neutabane prostore, suprotstavljajući se savezničkim silama, politikom koja je rezultirala kaznenim mjerama.

„Konačno se sa zakašnjenjem uvjerio da se ne može napred bez koordinacije sa EU i SAD. Složio se sa francusko-njemačkim planom, postao je garant Zajednice opština sa srpskom većinom, a tome se oštro protivio, prihvatio Ohridski sporazum, a teroristički napad koji se dogodio u Banjskoj pokazao je vrijednost saveza sa Natom i koliko smo mi kao država trenutno suvereni, ako djelujemo na svoju ruku“, rekao je on u intervjuu za Albanian post.

Onog trenutka kada se usvoji nacrt statuta ZSO, a zatim i implementacija prema Briselsko-Ohridskom sporazumu, izvedenom iz francusko-njemačkog predloga, problem sjevera Kosova, smatra Maliqi, preći će u obećavajuću i razjašnjeniju fazu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online