Zabrinjavajuće

Građevinski sektor na Kosovu prošle godine napustilo je bizu 12.000 radnika, što je zabrinjavajuća brojka, navode predstavnci Sindikata gređevinarstva.

Predsjednik tog sindikata Ivan Peshevski kaže da radnici još uvijek nisu na poziciji na kojoj bi trebalo da budu, iako su u proteklih godinu dana postigli uspjeh potpisivanjem kolektivnog ugovora za zaposlene u javnom sektoru.

"Plate se povećavaju, ali mi smatramo da još uvijek nisu dovoljne da zadrže radnike, s obzirom na to da je iz građevinskog sektora prošle godine otišlo oko 12.000 radnika, a ovo je poražavajuća činjenica za zemlju koja teži da se pridruži Evropskoj uniji. Jednostavno, radnici idu na zapad po bolje uslove i veće plate, umjesto da ih poslodavci i država drže ovdje“, izjavio je Peshevski.

Dodao je da na građevinski sektor najviše utiču spoljni faktori, zbog čega je neophodna odgovarajuća oprema.

"Radnici su izloženi strašnim pritiscima zbog loših uslova za rad, možemo da uzmemo građevinarstvo, metalsku industriju, agrokompleks, gdje zaista rade prekovremeno i mnogo neregistrovanih sati, što mi stalno prijavljujemo državnoj inspekciji rada“, rekao je Peshevski.