Ekonomisti

Ekonomisti smatraju da je Kosovo i dalje nije privlačno za strane investitore zbog čega oni svoj kapital ulažu u zemlje regiona, prenosi RTK. Prema njihovim riječima, ovaj trend će se nastaviti i ove godine.

Ekonomista Erton Begaj kaže da Kosovo godinama ne uspjeva da privuče strane investicije, što bi uticalo na privredni rast.

"Kosovo dugo nije uspjelo da privuče jake strane investicije, one koje se stalno predstavljaju su ulaganja dijasporu i u nekretnine koje ne generišu privredni rast, već utiču samo na sektor građevinarstva i stoga nemamo jaka ulaganja u privredu koja bi rasla, otvarala stabilna radna mjesta, nudila pristojne plate. Generalno, direktne strane investicije su okarakterisane u sektoru nekretnina i finansijskih usluga”, rekao je Begaj.

Ujkan Bajra, takođe ekonomista, smatra da su zbog nepostojanja razvojne politike strane investicije na Kosovu nedovoljne i da zbog toga ne može biti privrednog rasta.

"Strane investicije treba da budu promoter kao faktor koji doprinosi ekonomskom rastu i Kosovo nije uradilo mnogo u ovom aspektu, jer učešće stranih investicija u bruto domaćem proizvodu Kosova nije moglo da pređe pet odsto”, rekao je Bajra.

Centralna banka je takođe ocijenila da je došlo do smanjenja stranih direktnih investicija na Kosovu.

Prema procjeni CBK-a za treći kvartal 2023. godine, direktne strane investicije su pretrpele pad od 17,5 odsto, dostižući vrijednost od 236,7 miliona eura.