Trodnevno putovanje

Premijer Kosova Albin Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz ispratili su sa prištinskog aerodroma "Adem Jashari" prve putnike koji su u okviru informativne kampanje Vlade Kosova o viznoj liberalizaciji osvojili trodnevno putovanje u Beč.

Kurti je tom prilikom poručio da vizna liberalizacija predstavlja jačanje identiteta Kosova.

"Vizna liberalizacija predstavlja jačanje našeg identiteta i dostojanstva naše države. Kako bismo obilježili ovaj događaj, 50 građana je dobilo mogućnost da putuje u okviru naše informativne kampanje. Ovo pravo moramo da uživamo uz odgovornost, da uvažavamo zahtjeve i kriterijume. Gdje god da putujemo. Ne smemo da zaboravimo da je naša kuća naše Kosovo. Srećan put svima. Srećna Nova godina i vizna liberalizacija", rekao je Kurti.

Donika Gërvalla-Schwarz je zahvalila svima koju su doprineli dobijanju vizne liberalizacije i poručila da je to, ipak, zasluga građana.

"Danas je lijep dan, svi znamo koliko smo vremena gubili pred ambasadama, koliko se para potrošilo na vize i procedure, koliko nije bilo dostojanstveno čekanje na kiši, snijegu, suncu. Tome je došao kraj, imaćete priliku da putujete u zemlje Šengena, da posjetite vaše najbliže. Zahvaljujem svima koji su doprineli viznoj liberalizaciji, ali da ne zaboravimo, građani Kosova su oni koji su najviše doprineli. Srećan put svima", poručila je Gërvalla-Schwarz.

Srećni dobitnici poručili su da se na viznu liberalizaciju dugo čekalo.

"Moj sin je dobio nagradu, pa sam ja pratilac. Vizna liberalizacija je trebala ranije da se desi, razni poslovi su uslovljavani vizama. Sada smo slobodni kao ptice, kao i svi građani Evrope", rekao je Habib Spahiu iz Orahovca.

Milica Marinković iz Gračanice rekla je da nije očekivala da će dobiti besplatno putovanje.

"Znači nam liberalizacija mnogo jer sada sa kosovskim pasošem možemo da putujemo bez viza. Izvadila sam pasoš, učestvovala sam u kvizu i pozvali su me na putovanje. I ja sam iznenađena", navela je ona.

Izvor: Kosovo Online