Sa Srbijom nemamo dogovor

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je za Klan Kosova da nije tačno da Kosovo mora da sprovede nacrt statuta EU za Zajednicu srpskih opština i dodao da sa Srbijom ne postoji dogovor, kao i da je Srbija prekršila Ohridski sporazum.

Konjufca kaže da se nacrt statuta Zajednice ne može smatrati svršenom činjenicom.

Prema njegovim riječima, do sada je bilo različitih nacrta, ali ovaj je drugačiji. Ipak, nije svršeni čin.

"To je zbog činjenice da bi stav Kosova – kako mi se činio najpravednijim i najjasnijim stavom, trebalo da bude da EU nema tu nadležnost – nadležnost da napiše nacrt za Zajednicu za Kosovo. Ponovo im ponavljamo da nemaju ovo pravo. Recimo da ne postoji nacrt koji je svršen čin koji Kosovo mora da sprovede", kazao je Konjufca.

Upitao je zašto bi Kosovo trebalo da sprovodi EU nacrt.

"Kosovo nema obavezu prema nacrtu EU. Smatram da je tako, jer EU ne može da preuzme nadležnost od Kosova", dodaje Konjufca.

Kako kaže, greška je i da Kosovo piše nacrt jer je to dogovoreno 2013. godine.

Naglašava i da Kurtijeva vlada nema dogovor sa Srbijom i dodaje da je Srbija prekršila Ohridski sporazum koji je postignut 18. marta ove godine.

"Sa Srbijom nemamo dogovor i to dodatno komplikuje situaciju. Srbija u svakoj akciji i na svakom koraku krši obaveze koje je preuzela. To je kršenje Ohridskog sporazuma, osnovnog", kazao je.

Vučić stoji iza napada u Banjskoj

Konjufca je rekao da Vučić stoji iza napada 24. septembra u Banjskoj i Zvečanu.

On je kazao da sve činjenice govore u prilog tome da je Vučić znao za napad 24. septembra.

"Istina je da je to bila komplikovana i teška godina. Prije svega zbog odnosa koje imamo sa Srbijom. Srbija koja je odlučila da bude veoma neprijateljski nastrojena prema Kosovu i koja nas svakom institucionalnom i vaninstitucionalnom akcijom ubeđuje da je njen glavni cilj da Kosovo ostane destabilizovano“, istakao je Konjufca dodajući da Srbija ulaže napore da pripoji dio teritorije Kosova.

Tvrdi da proglašenje dana žalosti zbog tih događaja i drugi postupci Srbije sve zaključno sa pismom premijerke Srbije Ane Brnabić u EU, pokazuje da Srbija ne poštuje teritorijalni integritet Kosova.

"Znate li šta znači da jedna država podnese pismo drugoj zemlji u kojem kaže da ne poštuje teritorijalni integritet. Mislim da ta zemlja pokazuje da je spremna da započne rat", rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova