Građani trpe posljedice

Potpredsjednica PDK Vlora Çitaku ocjenila je “plan u sedam tačaka” Albina Kurtija o normalizaciji odnosa sa Srbijom kao neozbiljan zbog čega ga, kako tvrdi, međunarodna zajednica posmatra neozbiljnim, a posljedice takve politike snose građani Kosova.

Çitaku je u objavi na Facebooku navela da je Kurti dok je bio u opoziciji koristio nasilje “ne štedeći ništa i nikoga”.

“Nakon dolaska na vlast, sada Albin Kurti kaže da mu dijalog nije prioritet, te otkriva razne formule, uklјučujući ‘pet uslova’, ‘tri principa’, ‘šest tačaka’ i druga otkrića koja se par dana kasnije zaborave jer ih niko ne shvata ozbiljno“, navela je Çitaku i istakla da zapadni saveznici i građaju već dvije godine čekaju da premijer Kurti donese odluku i usmeri dijalog ka međusobnom priznanju, a umesto toga on stalno odlaže taj proces.

“Nakon sukoba sa Lajčakom, Borrellom i drugom polovinom svijeta, i kao posljedica, donose se međunarodne sankcije Kosovu koje su i dalje na snazi. U pogodbi, bez ikakve koordinacije i sa bezobraznom bestidnošću, prihvata statut koji je Lajčak napravio i to naziva međusobnim priznanjem. Sada, videvši poražavajuće rezultate svoje spoljno-političkog i amaterskog dijaloga, premijer predlaže sedam tačaka i vraća se tačno tamo gdje smo bili pre tri godine”, navela je Çitaku.

Ona je pozvala Kurtija da se “fokusira” i da umjesto da drži govore i pravi objave na Facebooku - donosi odluke.

“Facebook nije adekvatna alatka za spasavanje obraza”, zaključila je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online