Proces se nastavlja

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžat Ugljanin potvrdio je da je inicijativa građana srpske zajednice za prikupljanje potpisa za smjenu gradonačelnika Sjeverne Mitrovice ušla u novu fazu, piše Koha.

Ugljanin je potvrdio da je format inicijative za peticiju podnet i da će se proces uskoro nastaviti.

"Oni su dužni da obavjeste lidera inicijative i da najave u kom objektu će držati peticiju. Kao inicijativa, oni su registrovani, po administrativnom uputstvu", rekao je Ugljanin za Kohu.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave Kosova objavilo je administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smjenu gradonačelnika na sjeveru.

Uputstvom je predviđeno da peticiju mora da podrži najmanje 20 odsto upisanih birača u opštini, kako bi se organizovalo glasanje o razriješenju gradonačelnika sa te funkcije. Rok za prikupljanje potpisa je 30 dana.

Početkom decembra grupa građana pokušala je da podnese peticiju za razriješenje gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Erdena Atiqa, ali je Skupština opštine dala negativan odgovor, ne prihvatajući zahtjev jer, kako su naveli, nije u skladu sa Administrativnim uputstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Nakon nekoliko dana Ugljanin je, ipak, primio zahtjev građana za peticiju.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore