Izazovna godina

Teroristički napad u Banjskoj bio je najopasniji od proglašenja nezavisnosti Kosova i kao takav može se ponoviti, izjavila je za Gazetu blic predsjedavajuća Komisije za nadzor Kosovske obavještajne agencije Ganimete Musliu.

Na konferenciji za novinare održanoj neposredno nakon sastanka, Musliu je rekla da je bezbjednosna situacija na Kosovu u 2023. godini bila izazovna i za institucije i za građane.

„Ovo je bila teška i izuzetno izazovna godina za građane Kosova uopšte i sa posebnim naglaskom na bezbjednosne institucije. Kosovo se tokom ove godine, kao nikada od proglašenja nezavisnosti, suočilo sa agresijom terorističkih napada koje je organizovao državni aparat Srbije. Na nivou nacionalne bezbjednosti, slučaj Banjska je jedan od najopasnijih opasnosti ali i dalje na svoj način predstavlja opasnost za našu zemlju”, rekla je ona.

Musliu je dodala da bezbjednosne institucije treba da budu na oprezu kada su u pitanju i drugi izazovi.

„Ne smemo zanemariti druge bezbjednosne pretnje, poput velikog prisustva narkotika i njegove distribucije, prije svega mladim ljudima, sa posebnim naglaskom ili fokusom na učenike i škole. Uvođenje lažne valute od dva eura takođe je ozbiljno oštetilo građane Kosova i izazvalo finansijske probleme ionako siromašnoj ekonomiji”, zaključila je Musliu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic