Profesor Ustavnog prava

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu izjavio je za Kosovo onlajn da preliminarni podaci izbora u Srbiji pokazuju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učvrstio svoju poziciju i da ne očekuje promjenu kursa politike prema Kosovu.

„Ne očekujem promjene politike prema Kosovu, niti kursa, niti prema Kosovu, niti prema zapadu. Jasno je da Vučić, njegova partija, i njegovi saborci, kako su oni rekli, neće mijenjati puno šta, samo taktički kupiti vrijeme, nastaviti sa tom politikom i prema zapadu i prema istoku koja će biti teško održiva, zato što su ovi na zapadu moblisani, EU ima neke politike i namjere, vidjećemo da li će se tim namjerama i taktikama zapada da se učvrsti poltika prema Vučiću, u smislu da digne ruke od Rusije“, rekao je Baraliu.

Nije siguran, kaže, kako će se dijalog u nastavku odvijati, dodajući da ne očekuje velike promjene.

„Očigledno je da su gospodin Vučić i njegova lista poneli apsolutnu pobjedu i tu nema šta, bez obzira što ima još hiljadu i nešto izbornih mjesta da se prebroji. Ako odluči da u toj koaliciji, u toj listi, ima još pričvršćivanja redova između desnice, na neki način, bez obzira kako se oni na neki način službeno nazivaju, njihove partije, onda nije zaočekivati da će biti neka druga taktika, odnosno realno ponašanje nove vlade, zavisi kakva će biti, koja će biti i kada će biit formirana, mislim da za izvesno vrijeme neće biti formirana vlada, ali ne može se očekivati na osnovu svega toga što smo vidjeli juče, taj mozaik partija i udruženja, da će biti neka drastična promjena kursa, ni prema Evropi, ni prema Rusiji. To je zato što Vučić i njegova vlada će na neki način biti u sendviču između istoka i zapada, konkretno između Rusije i Evropske unije, tako da, imajući u obzir i zadnju izjavu gospođe Brnabić u Briselu i neodlazak Vučića tamo, očigledno da nešto može da znači, dakle, ne neka promjena kursa, ne može se očekivati, ali ako bude, bilo bi dobro za srpski narod, za Balkan i Evropu“, rekao je Baraliu.

Vučić je tokom kampanje često ponavljao da priznanja Kosova neće biti i da će se Srbija boriti da Kosovo ne postane član UN, međutim, Baraliu ističe da se na to ne može uticati.

„Da Kosovo bude član ili ne UN ne može odlučivati ni Vučić, ni Srbija, ni Balkan, a ni mi. Tu postoji taj demokratski mehanizam glasanja i zavisi od zemalja članica te organizacije, a ostalo da, uticaj Srbije na učlanjivanje u međunarodnim organizacijama, može postojati, kao što je bio recimo za Savjet Evrope javno, bez obzira na ono što su Vučić i Srbija verbalno prihvatili, i Briselski sporazum i Ohridski, oni su bili i jasno i glasno protiv toga“, rekao je Baraliu.

Ostaje da se vidi, ističe Baraliu, kakva će biti politika nove vlade i odnos sa SPS-om.

„Vidjećemo da li će vlada imati većinu i bez te partije, ali naravno da će ona pričvršćivati poziciju prema opoziciji, i ako bude imala punu podršku, ona će najvjerovatnije priključiti još neke partije kao što su vojvođanski Mađari, bošnjačke partije iz Sandžaka, dvije partije koje su dobile po dva mandata... Vidjećemo kako će ići to prestrojavanje, ali najvjerovatnije da će i to uticati na to da li će Dačićeva partija biti uz Vučića ili ne, i da li uz ova nova priklanjanja, da tako kaže, desnice prema Vučiću i sa Vučićem, da li će SPS biti priklonjena svemu tome“, rekao je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online