3,3 milijarde eura

Poslanici Skupštine Kosova sa 63 glasa za usvojili su večeras Zakon o budžetu za 2024. Međutim, poslanici opozicije nisu glasali nezadovoljni što su odbijeni svi njihovi amandmani. Budžet za sledeću godinu iznosi 3,3 milijarde eura.

Premijer Albin Kurti je na svojoj Facebook stranici rekao da je budžet opredjeljen za dalje jačanje bezbjednosti, zapošljavanja i brige o porodici.

"Sa ovim ukupnim budžetom od više od 3,3 milijarde eura, što je 35 odsto veći od budžeta od onog koji smo zatekli u prvoj godini vlasti, nastavlјamo da jačamo odbranu Republike, povećavamo bezbjednost, jačamo zaposlenost, povećavamo brigu o porodici", naveo je između ostalog Kurti.

Prema podacima koje je iznio, budžet za 2024. godinu, između ostalog, obuhvata 860 miliona eura za infrastrukturu i nove energetske kapacitete, za opštine 742 miliona, 370 miliona za odbranu i bezbejdnost, 370 miliona za obrazovanje, uključujući i grant za opštine, 340 miliona za zdravstvo, takođe uz grant za opštine, 95 miliona za naknade za materinstvo i djecu, 58 miliona za sport, infrastrukturu za Mediteranske igre 2030. godine, 29 miliona za mjere zapošljavanja i tri miliona za Preševo, Medveđu i Bujanovac.